Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program kidolgozásáról egyeztetett Prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Prof. dr. Mándl József akadémikus, az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke és Prof. Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke - olvasható a kormány tájékoztató honlapján.

Az új típusú koronavírus okozta megbetegedések megelőzésével, korai diagnosztikájával és gyógyításával kapcsolatos kihívások minden eddiginél hangsúlyosabbá tették az orvostudomány kutatásainak szükségességét és a klinikai vizsgálatok szerepét. A kutatásban részt vesz a Magyar Tudományos Akadémia, az országos intézetek, az egyetemi klinikák, a megyei kórházak, összességében az egész magyar egészségügy.

A miniszter szándéka, hogy a Nemzeti Kutatási Fejlesztési Program szakmai komplex stratégiát jelöljön meg a COVID-19 vírus és az újabb mutációk által okozott megbetegedések és szövődmények kutatási irányaira.

IllusztrációForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szakmai program válaszokat keres például arra, hogy mi tesz egyes embereket érzékennyé a tünetek tartós fennmaradására. Vizsgálja, hogy kiváltanak-e a SARS-CoV2- és a vírusmutánsok okozta fertőzések krónikus szív-, idegrendszeri, daganatos vagy más szervi betegséget. Tartalmazza a vírus és a mutációk biológiájának meghatározását, az emberi szervezetbe, sejtekbe való bejutásának mechanizmusát, a vírusszaporodást, az emberi szervezet válaszreakcióját, a kialakuló szervkárosodásokat és a hosszú távú következményeket.

A program kiemelten kezeli a gyógyulás, a felépülés lépéseit, a rehabilitációt, illetve vizsgálja a betegek egy részében különbözően kialakuló tartós tünetegyüttest. Ide illeszkedik a Post Covid-19-szindróma kutatása is, amelynek szakmai protokollját az emberi erőforrások minisztere iránymutatásával a napokban dolgozták ki az érintett országos intézetek és szakmai kollégiumi tagozatok.