Csomagküldő szolgáltatók nevében küldenek üzeneteket csalók, hogy hozzáférhessenek a mobiltelefonokon tárolt adatokhoz - figyelmeztetett a rendőrség. A támadások elsősorban androidos eszközöket érintenek.

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentés is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik - írja a Police.hu. A rendőrség közleménye szerint az üzenetek egy linket tartalmaznak, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg.

Ezeken az oldalakon azonban semmilyen funkció nem érhető el, egyetlen céljuk, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz.

illusztrációForrás: Dreamstime

– A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érinti, melyeken települést követően az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet – hívják fel a figyelmet.

Nézzük meg, kitől kaptuk az üzenetet!

A rendőrség több tanácsot is megfogalmazott, amivel elkerülhető, hogy a csalók áldozatává váljunk.

  • A támadás megelőzése céljából minden esetben ellenőrizze, hogy valóban attól a csomagküldő szolgáltatótól kapja-e az értesítést, amelytől a csomagot várja!
  • Vegye figyelembe azt is, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez! A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.
  • Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be!
  • Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezenkívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.