Parlamentbe kerülése óta állatorvosi tevékenységet folytat Hadházy Ákos, de ezt a törvény tiltja

Vágólapra másolva!
Öt éve, mióta bekerült az Országgyűlésbe, eltitkolja a nyilvánosság elől Hadházy Ákos, hogy parlamenti munkája mellett aktívan praktizál állatkórházában. Ez azért is problémás, mert még az idei vagyonnyilatkozatában is azt írta, hogy szünetelteti eredeti foglalkozását. A baloldali képviselő 2016 óta 459 kisállat-útlevelet és 856 mikrochip-beültetést vitt fel az úgynevezett PetVet rendszerbe - derül ki a Nébih februári adatszolgáltatásából. Ez még a kisebbik probléma, ugyanis ezek a szolgáltatások fizetősek: Hadházy rendelőjében - a kamarai ajánlásnak megfelelően - 3500 forintért ültetnek be chipeket a kisállatokba. Márpedig az Országgyűlésről szóló törvény tiltja, hogy a képviselők parlamenti munkájukon kívül egyéb keresőtevékenységet folytassanak, és bevételre tegyenek szert. A Pesti Srácok is foglalkozott a témával. 
Vágólapra másolva!

A történet előzménye röviden:

  • Hadházy Ákos Schiffer Andrást, az LMP alapítóját, korábbi elnökét váltva került be az Országgyűlésbe 2016 szeptemberében;
  • a korábbi LMP-s, jelenleg független képviselő politikai imidzsét a korrupcióellenességre építette;
  • nem sokkal parlamentbe jutását követően kezdte el a „Korrupcióinfó” névre keresztelt, eleinte heti rendszerességgel megtartott sajtótájékoztatóját, ahol politikai ellenfeleit próbálta leleplezni;
  • bár Hadházyt az elmúlt időszakban több gyanús üggyel is összefüggésbe hozták, mindig megpróbált kibúvót találni;
  • ezúttal nem lesz könnyű.

"Ha Magyarországon van a korrupció elleni harcnak védőszentje, akkor az Hadházy Ákos. Ha még nincs, akkor Hadházy Ákost tudom javasolni erre a feladatra"így mutatta be hetekkel ezelőtt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke legújabb igazolását, aki pártja színeiben fog indulni a zuglói előválasztáson. Nem vétette el hozzátenni: elengedhetetlen, hogy a választókerületnek olyan „átlátható, tisztességes és becsületes parlamenti képviselője legyen, mint Hadházy Ákos”. Könnyen lehet, hogy elhamarkodott kijelentést tett.

Kísérti a szakmája

Mielőtt belépett volna a politikába, Hadházy állatorvosként kereste a kenyerét. „Kezdetben alorvosként, majd 2001-től szakmai irányítóként dolgozott a szekszárdi Állatgyógyászati Központban. 2009-től tulajdonosként vezeti a szekszárdi Központi Állatkórházat. Fő érdeklődési területe a kisállat-belgyógyászat, laboratóriumi diagnosztika és onkológia, de gyakorlatot szerzett a lágyrész-és csontsebészetben” – írja magáról a politikus a parlament hivatalos oldalára feltöltött önéletrajzában. Ebből egyértelművé válik, hogy jelenleg is tulajdonosként irányítja a szekszárdi Központi Állatkórházat.

Az intézmény „modern, kizárólag kisállatok ellátására irányuló állatorvosi rendelőként” határozza meg magát hivatalos holnapján, egy olyan helyként, „amelyet a tulajdonosok és kedvenceik maximális igényeit figyelembe véve” hoztak létre. A rövid tájékoztatóból az is kiderül, hogy az állatkórházban korszerű műszerparkkal kezelik a beteg kisállatokat, valamint teljes körű belgyógyászati és szülészeti, csont- és lágyrészsebészeti ellátást vállalnak.

A baloldali képviselő idei vagyonnyilatkozatából kiderül, hogy jelenleg 25 százalékban tulajdonolja az állatkórházat működtető szekszárdi székhelyű Hadházy-VET Kft-t, amiből arra lehet következtetni, hogy a politikus nem teljesen engedte el az eredeti szakmáját. Erre utal az is, hogy Hadházy és cége egyaránt szerepel a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) hivatalos nyilvántartásában. Legalább ennyire érdekes, hogy tavaly decemberben a szekszárdi Központi Állatkórház közzétett egy képet, amin Hadházy Ákos kék orvosi felszerelésben, injekcióval a kezében vesz kezelés alá egy kígyót. „Mai nap egy egzotikus vendég is meglátogatott minket” – olvasható a vidám hangulatú fotó felett.

De januárban is felbukkant a rendelőben, ahol mellette ketten egy-egy macskával pózoltak.

Bár a fentiek alapján nagyon úgy néz ki, hogy a baloldali képviselő nem hagyott fel eredeti szakmájával, ezek önmagukban még nem perdöntőek.

Kisállatbiznisz

Van azonban az állatorvosi szakmának olyan területe, ahol könnyen nyomon követhető az egyes szakemberek aktivitása. Ilyen például az európai uniós kisállat-útlevelek kiadása, valamint a mikrochipek beültetése és regisztrációja. Ezeket ugyanis az állatorvosoknak fel kell tölteniük a MÁOK kisállat-nyilvántartó rendszerébe, az úgynevezett PetVet-be. A kamara honlapján azt írják az adatbázisról, hogy ahhoz bizonyos azonosítókkal minden praktizálásra jogosult állatorvos hozzáférhet.

Az Origo éppen ezért az „adatgazda” Nébih-hez fordult februárban annak érdekében, hogy kiderüljön: Hadházy Ákos a parlamentbe jutása óta összesen hány darab útlevelet és hány darab chipet regisztrált a regisztrációs felületen. Az adatokat évenkénti lebontásban is kikértük, a vége kifejezetten meglepő lett.

Az állatvédelmi ügyeket is kezelő hivatal tájékoztatása szerint a baloldali politikus az elmúlt négy évet erősen megnyomta: 2017-ben 237 mikrochipet regisztrált, 193 mikrochipet ültetett be és 105 útlevelet állított ki. 2018-ban ezek a számok 237, 172 és 103; 2019-ben 282, 152 és 108; míg 2020-ban 286, 235 és 75 voltak. Azt, hogy Hadházy a legújabb időkben is hódolt szenvedélyének, mi sem mutatja jobban, minthogy az idei évben kiállított 12 útlevelet, regisztrált 38, és beültetett 35 mikrochipet.

Mikrochip-regisztráció (db) Mikrochip-beültetés (db) EU kisállatútlevél-kiadás (db)
2016.09.12-2016.12.31 63 69 56
2017. év 237 193 105
2018. év 237 172 103
2019. év 282 152 108
2020. év 286 235 75
2021.01.01- 2021.02.10 38 35 12
Összesen: 1143 856 459
Forrás: Nébih (2021. február 10.)

Egy kis mellékes?

A továbbiak miatt fontos kiemelni, hogy a kamara ajánlásában meghatároz egy minimum összeget ezekre a szolgáltatásokra: ez az útlevelek esetében hétezer, a mikrochipek esetében háromezer-ötszáz forint. Persze, ez nem azt jelenti, hogy az állatorvosok nem kérhetnek el többet ügyfeleiktől egy-egy ilyen beavatkozás során. Van erre példa bőven: a piacon létezik olyan rendelő, amelyik az útlevelekért nyolcezer-ötszáz forintot, a chipekért ötezer forintot számol fel, de a határ igazából a csillagos ég.

Az Origo által megkérdezett szakértő szerint gyakorta előfordul, hogy az állatvédelmi szervezetek a kamarai minimumár alatt jutnak útlevelekhez, ugyanakkor azt teljesen „irreálisnak” tartja, hogy valaki hosszú éveken át ingyen állítaná ki a dokumentumokat. „Ha maga ügyvéd lenne, akkor ingyenesen készítené el az adásvételi szerződéseket? Ugye, hogy nem” – vont párhuzamot.

Arra is kitért, hogy az állatorvosoknak előre kell igényelniük az útleveleket a kamarától, amiért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk. Elmondása szerint bár sok mindenkit ismer a szakmából, nem találkozott még olyannal, aki ingyen nyújtotta volna ezeket a szolgáltatásokat. „Kizártnak tartom, hogy éppen Hadházy Ákos lenne a kivétel” – állítja az állatvédelmi szakértő.

Ez így is van: ugyan a Szekszárdi Központi Állatkórház honlapján nem elérhetőek a munkadíjak, a menüpontra kattintva „a feltöltés alatt” felirat jelenik meg, azonban rögtön a nyitóoldalon kiderül, hogy a baloldali politikus - a MÁOK által meghatározott minimum összeget - 3500 forintot kér el egy chipbeültetésért.

Forrás: Központi Állatkórház Szekszárd honlapja

Ha abból indulunk ki, hogy az útlevelek kiállításából és a chipek beültetéséből származott (származik) bevétele, és a kamara által meghatározott minimumot vesszük alapul, akkor

Hadházy Ákos az elmúlt években az útlevelekből 3,2 millió, a chipekből 3 millió forintot kereshetett.

A jelek szerint a Hadházy-VET Kft. kifejezetten jól tejel, hiszen a cégnek 2019-ben közel 40 milliós bevétele volt. Ez az összeg egyáltalán nem kevés ahhoz képest, hogy a baloldali politikus idejének jelentős részét közéleti munkájával tölti. Arról nem is beszélve, hogy 2021-ben sem hagyott fel a kisállatok kezelésével, és ha így folytatja, akkor különösebb nehézségek nélkül hozza a korábbi évek átlagait. Nem rossz elfoglaltság ez, főleg, hogy parlamenti képviselőként havi 1,1 millió forintot keres meg.

Ugyanakkor az is biztos, hogy mindezzel kapcsolatban komoly jogi, politikai és erkölcsi kérdések merülnek fel. Először is: Hadházy 2016-tól kezdve valamennyi vagyonnyilatkozatába azt írta, hogy szünetelteti foglalkozását, ami a fentiek ismeretében nyilvánvalóan nem igaz. Ez még a kisebbik baj, és ami ennél is problémásabb: egyik bevallásában sem tüntette fel az egyéb jövedelmet.

Forrás: Parlament.hu

Amennyiben Hadházynak származott az útlevelekből és chipekből bevétele, márpedig ez a fentiek ismeretében biztosra vehető, akkor azzal el kellett volna számolnia a munkahelye felé. Az Országgyűlésről szóló törvény ugyanis világosan kimondja, hogy a parlamenti képviselők bizonyos foglalkozásokat leszámítva más keresőfoglalkozást nem folytathatnak, és tevékenységükért díjazást nem fogadhatnak el. Magyarán, jó eséllyel

Hadházy Ákos kibújt a jogszabály alól, és elrejtette jövedelmének egy részét, ami értelemszerűen mandátumát is érinti.

A törvény arról is rendelkezik, hogy az ilyen esetekben összeférhetetlenségi eljárás indulhat, ezt bármelyik képviselő kezdeményezheti. Ha valaki indítványozza ezt, akkor a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság harminc napon belül kivizsgálja az ügyet. Amennyiben a testület megállapítja az összeférhetetlenséget, akkor az érintettnek öt napja van cselekedni. Ha ennyi idő alatt nem oldja fel azt, akkor megszűnik képviselői mandátuma.

Hadházy tagadja, hogy fizetést venne fel a szolgáltatásokért

Az ügy kapcsán a baloldali képviselő azt írta közösségi oldalán, hogy az állatorvosi praxisát működtető vállalkozást továbbra is vezeti, részt vesz a szakmai irányításban, konzultál esetekről az alkalmazott kollégákkal, és ha nagyon szükséges, és az országgyűlési munkája engedi, helyettesít is.

"Leginkább ügyeleti időben szoktam beugrani, sajnos még így sem tudjuk a folyamatos ügyeletet biztosítani, ami komoly probléma Szekszárdon, de igyekszünk. Ezért viszont a törvényeknek megfelelően nem veszek fel
fizetést" - tette hozzá.

Korrupciós terület

Az állatorvosszakmában „útlevelezésnek” hívják, ha egy orvos futószalagon állítja ki a kisállatok uniós utaztatási dokumentumait. De mi is az az állatútlevél? Ez egy sorszámozott, kétnyelvű okirat, amivel a gazda a kedvtelésből tartott állatát (kutyát, macskát vagy vadászgörényt) karantén nélkül átviheti az egyik uniós tagországból a másikba. Az ipari mennyiségű papírozásba sokan azért mennek bele, mert komoly pénzeket lehet kaszálni. Általában a szakemberek személyesen pecsételgetnek, azonban a rendszer hiányosságai, kiskapui miatt ezt az orvos nevében mások is megtehetik, és meg is teszik.

Ezzel összefüggésben fontos leszögezni, hogy az útlevelek kiállítása kifejezetten időigényes dolog. A kamara oldalán elérhető, 2018 decemberétől hatályos tájékoztató ugyanis egy sor adminisztrációs (és egyéb) teendőt ír elő az állatorvosoknak a kiadásukat illetően. Így például azokat előzetesen, az interneten kell igényelni, amit utána a nyilvántartásukba is „bevételezni” kell. Ezek csak a kezdőlépések, a dokumentum kiadásáig számos feladatuk van az állatorvosoknak, és számos akadályba is ütközhetnek.

A kamarai tájékoztatónak van egy fontos kitétele, miszerint a jogosulatlanul végzett útlevél-kiállítás és -kiadás súlyos fokú etikai vétségnek minősül. Nem véletlenül, hiszen

az „útlevelezésre” egy konkrét korrupciós iparág épül.

Illegális biznisz Forrás: Nébih

Az ugyanis táptalaja az illegális kutyakereskedelemnek, illetve a beteg kiskutyák külföldre exportálásának. Sokan így próbálják megszedni magukat, azonban mindez nem menne a pénzhajhász szakemberek nélkül, akik különösebb fenntartások nélkül szolgálják ki a velejéig korrupt szaporítós rendszert. Példának okáért: a gyakorlatban sokszor olyan forgalmazható kor alatti beteg kölyköket papíroznak le, akiket a valóságban sosem láttak.

Felmerül a kérdés, hogy Hadházy milyen szinten érintett mindebben. Az Origónak nyilatkozó állatvédelmi szakember azt mondta: nincs semmi kirívó abban, hogy a baloldali politikus közel félezer útlevelet adott ki öt év alatt, ez egy átlagos szám. Ugyanakkor az is biztos: bár Hadházy évek óta üldözi a korrupciót, mégsem szúrt szemet neki, hogy időközben meghozták az utóbbi idők egyik legfontosabb, az állatvédelem területét érintő, a korrupt szisztéma felszámolására irányuló döntést.

"Ez nem veszélyes volumen”

Februárban jelentette be a Nébih, hogy a „kedvtelésből tartott” állatokkal történő kereskedés FELIR-azonosító-köteles tevékenységgé válik a jövőben. A FELIR az az újonnan kialakított élelmiszerlánc-felügyeleti információs rendszer, a változtatás lényege, hogy a kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak április elsejétől be kell jelenteniük tevékenységüket a hatóságnak. Mint a hivatal megjegyzi, az intézkedés fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, az illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorításáért folyó munkában. Az új szisztémában ugyanis visszakövethetőek lesznek azok a szaporítók, akik beteg kiskutyákat exportálnak külföldre.

A FELIR bevezetésével tehát nagyon sok korrupt, a szaporítós rendszert kiszolgáló állatorvos megélhetése borul.

Ahogy ennyiből is kitűnik, egy nagyon komoly ügyről van szó: Magyarországról évente több tízezer kutyát adnak el az uniós tagállamokban, amelyeknek nagy része fél évnél fiatalabb, és sok esetben illegálisan és túl fiatalon szállítják őket. Arról nem is beszélve, hogy a tiltott kereskedelemmel százmilliókat húztak ki az állam zsebéből.

Ennek ellenére „a korrupció elleni harc védőszentje” egyáltalán nem feszegeti, sőt korábban sem feszegette a kérdést. Információink szerint az állatvédők többször is felkeresték az ügyben, azonban megbeszélésig sem jutottak el a felek. Állítólag Hadházy az egyik ilyen kísérlet során úgy reagált az „útlevelezésre”, hogy „az nem veszélyes volumen”. Forrásunk szerint felháborító volt, hogy a baloldali politikus nem látott kivetnivalót abban, hogy „az a hatósági állatorvos, aki délelőtt a hivatalban üldözi az illegális exportot, az délután maga is papíroz”.

Úgy látja, a baloldali képviselő csak személyes imázsépítésre használja az állatvédelmet. Szerinte ezt mutatja, hogy legutóbb akkor mutatkozott állattal a nyilvánosság előtt, amikor Vona Gábor, volt Jobbik-elnök beugrott egy fotó erejéig a rendelőjébe. Szerinte a haverkodós bejegyzés sokkal inkább szolgálta Hadházy politikai céljait, mint az állatvédelem ügyét.

Forrás: Facebook/Hadházy Ákos

A szakértő szerint ezt mutatja az is, ahogyan az állatorvos végzettségű politikus reagált a kormány 13 kérdéses állatvédelmi konzultációjára. Ahogyan posztjából látható, Hadházy képtelen volt felülemelkedni a napi pártpolitikán, és a szokásos stílusában támadta az egyébként fontos kezdeményezést.

A Pesti Srácok is foglalkozott a témával, mint keddi cikkükben írják, 2020 januárja óta összesen száznál is több kutyának állított ki útlevelet Hadházy Ákos, aki leadott vagyonnyilatkozata szerint hivatalosan szünetelteti állatorvosi praxisát.