A koronavírus-járvány elleni oltás folyamatos Magyarországon. Azonban a kismamák és szoptatós anyukák számára még nincs meg az oltási menetrend, azonban a javaslat kidolgozás alatt van. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az M1 televízió-csatornán elmondta, milyen tapasztalataik vannak eddig a koronavírusos kismamák kezeléséről, és hogy mely vakcinákat a terhesség melyik szakaszában használják külföldön.

Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőn az Operatív Törzs ülésén azt mondta, hogy a magyar orvosok javaslatait várják, utána lesz hivatalos ajánlás a kismamák, szoptatós anyukák számára - írja a Bors.

Magyarországon ezt a kérdést a szülészeti-nőgyógyászati és az infektológiai szakkollégium vizsgálja.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondta, hogya koronavírus-oltások alkalmazási előiratában általában az szerepel, hogy csak nagyon megfontolt esetben adhatók kismamának.Azonban a külföldi tapasztalatok alapján már vannak konkrétabb információk és adatok: bizonyos vakcinák esetében igazolható, hogy biztosan nem káros a kismamákra.

Az Egyesült Államokban és például Izraelben is oltják a várandósokat

- mondta Merkely Béla.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Balogi Bernadett kardiológus rezidenst a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán 2020. december 26-ánForrás: MTI/Mónus Márton

Amit a négy orvosegyetem nőgyógyászati klinikáinak tanszékvezető egyetemi tanárai, valamint az általa vezetett klinikai munkacsoport javasol: a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és az AstraZeneca-oltások a várandós kismama kérésére és kezelőorvosának kockázatértékelése után a 2. és 3. trimeszterben adhatók be.

Így kezelik a koronavírusos kismamákat

Néhány kivétellel a nem várandósak számára alkalmas gyógyszerek adhatók várandósoknak is, de például a Favipiravir nem alkalmazható náluk – mondta a kezelésről Merkely.

Nem igaz az, hogy a terheseknél súlyosabb a koronavírus lefolyása.

Izraelben már oltanak kismamákat is, a képen Pfizer-vakcinát kap egy terhes nőForrás: AFP/Jack Guez

Ez a H1N1 influenzavírusnál így volt, ám a koronavírus esetében csak statisztikailag tűnik soknak az adat – szögezte le a rektor, és számokat is mondott.

Merkely Béla azt is elmondta, hogy az első hullámban 38 kismama került a Semmelweis Egyetemre, közülük 3 került lélegeztetőgépre, a harmadik hullámban ez a szám eddig 33, közülük hatan szorultak intenzív kezelésre.

Fontos tudni, hogy az ellenanyaggal születő babáknak viszont sejtes védettsége valószínűleg nincs, ám az átfertőződött, vagy átoltott, vagy a szoptatás alatt beoltott kismama az anyatejen keresztül folyamatosan megfelelő védettséget tud adni a gyermekének.