Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke véleménycikket jelentetett meg a Magyar Nemzetben Magyarország válaszút előtt cím alatt.

A Zsidó Világkongresszus elnöke kifejtette, hogy nagyon aggódik Magyarország miatt, hazánk pedig közel áll hozzá, hiszen a nagyszülei Budapestről emigráltak Amerikába, még a XX. század elején. 
Ronald Lauder aggodalmának fókuszában a Jobbik áll. 

Ronald S. LauderFotó: Csanádi Márton - Origo

Felidézte, hogy nemrégiben a párt vezetője, Jakab Péter egy interjúban azt mondta: a Jobbik „soha nem volt szélsőjobboldali párt, de megtűrt vállalhatatlan, szélsőjobboldali személyeket".

A Zsidó Világkongresszus elnökének erről a következő a véleménye: Sajnos ez a nyilatkozat nem őszinte, mert bár néhány jobbikos politikus bocsánatot kért korábbi kijelentései miatt, a párt, múltját megtagadva, nem képes megújulni. Valójában a Jobbiknak a múltban antiszemita kijelentéseket tevő politikusai közül sokan még mindig a párthoz tartoznak. 

Emlékeztet rá: annak ellenére, hogy a Jobbik szövetségre lépett a baloldali pártokkal, egyik közös jelöltjük (Bíró László - szerk.) egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei időközi választáson „Judapestnek" nevezte Budapestet, és az országba látogató zsidó „idegenek" nagy száma miatt panaszkodott. A mélyen tisztelt rabbijaik sírját látogató haszid zsidó turistákra célzott, amikor azt írta: „A kutyám majd megveszik, amikor a »tetűcsúszdások« elmennek a ház előtt." Ez az ember jelölt volt a választáson, és szavaiban nem volt megbánás. Majd így folytatta: amikor azt halljuk, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik vezetőségének tagja az Európai Parlament képviselője, aki még pár évvel ezelőtt lista készítését javasolta a zsidó származású emberekről, különösen azokról, akik a parlamentben ülnek, minden tisztességes magyarnak végigfut a hideg a hátán. Egészen pontosan így kezdődött minden a harmincas évek náci pártjában, és melyik épeszű ember akarná újraélni azokat az időket? 

Ronald Lauder továbbá felhívta rá a figyelmet, hogy Heisler Andrással, a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökével együtt méltányolja az Orbán Viktor miniszterelnök vezette kormány hatalmas támogatását, amelyet a zsidó közösségnek juttatott a Covid elleni küzdelemhez. Ugyanígy biztatónak találja a miniszterelnök közelmúltban tett látogatását Izraelben, illetve támogató kiállását a zsidó állam mellett nemzetközi fórumokon. 

A Zsidó Világkongresszus elnöke elítélte továbbá a Mi Hazánk magatartását is, különös tekintettel a radikális hangnemre és a járványügyi korlátozások elleni tüntetésekre.

Ronald S. Lauder véleménycikke teljes egészében itt olvasható el.