Felháborodás Soroksáron egy tervezett iskolaátvétel miatt

Vágólapra másolva!
Jelentős a szülői felháborodás Soroksáron amiatt, hogy a Grassalkovich Antal Általános Iskola fenntartói jogát átvenné az államtól a Németek Országos Önkormányzata, mivel ennek révén több fontos képzés átalakulna, vagy éppen megszűnne az intézményben – értesült az Origo több felháborodott érintettől. A végső döntést majd Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter mondja ki.
Vágólapra másolva!

A Németek Országos Önkormányzata átvenné a soroksári Grassalkovich Antal Általános Iskolát. Az érintett szülők a tervezett döntésen felháborodtak, mivel többek között az iskolafenntartó váltásával kapcsolatban úgy érzik, nem lenne biztosított a tanulás a jelenlegi iskolában, vagy legalábbis nem a jelenlegi formában.

Amikor a szülők beíratták gyerekeiket az iskolába, egy általános tantervű, emelt óraszámú ének-zenei, negyedik osztálytól angol nyelvet is tanító oktatást választottak.

Azonban szerintük a fenntartóváltás mindezt ellehetetlenítené.

Úgy értesültünk, hogy amennyiben a fenntartóváltás megtörténne, akkor mindhárom kezdő osztály tisztán német nyelvű oktatást nyújtana, így ha ez megvalósul, akkor azt vesznek fel, akit akarnak. Minden bizonnyal körzetes iskolaként is megszűnne az intézmény, tehát sok ideköltöző családnak el kellene vinnie a gyerekét.

Forrás: Origo

A szülök azt is megemlítették, hogy ez az iskola elsősorban soroksári gyerekek részére épült a kerület központjában, és nem a kerület vonzáskörzetébe tartozó (Dunaharaszti, Taksony, Szigetszentmiklós, stb.) településeken élő gyerekek részére.

Amennyiben az iskola a Németek Országos Önkormányzatához kerül, mint fenntartóhoz, a kerületben élő soroksári gyerekek jogai sérülnek.

Az eddigi tendencia alapján, ha megnézik a német tantervű osztályokban az oda járó gyermekek lakcím szerinti elosztását, világosan látható, hogy nem soroksári gyerekek is nagy számban találhatóak az osztályokban.

Mindeközben az ének-zenei általános tantervű osztályba (minden évben csak egy osztályt indítanak) túljelentkezés van. Sokkal nagyobb igény mutatkozik a lakosság részéről az általános tantervű, illetve általános tantervű emelt óraszámú ének-zenei, angol nyelvű osztályok indítására (ahol többségében soroksári lakcímmel rendelkező gyerekek vannak). Természetesen meghagyva a német nyelven tanuló osztályokat is – mondta egy neve elhallgatását kérő szülő.

Az iskola fenntartójának az ügyében Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter dönt majd.