Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt a Bajai Járási Ügyészség vádat emelt őt szír férfival szemben. Erről tájékoztatta a Bács-Kiskun megyei megbízott főügyész szerdán a médiát.

Gyugyi Csilla közölte, a vádlottak az elmúlt két évben egy hierarchikusan felépített, összehangoltan működő bűnözői csoport tagjaiként a szerb-magyar, illetve a horvát-magyar határt illegálisan átlépő migránsokat vittek Nyugat-Európába.

 

A bűnszervezet több mint 60 migráns csempészésében közreműködött, a bevándorlók úti célja Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország volt.  

A vádirat szerint a bűnszervezetet egy Németországban tartózkodási engedéllyel élő szír férfi hozta létre és irányította. Az ügy vádlottjai szintén tartózkodási vagy letelepedési engedéllyel éltek Nyugat-Európában. A Németországban élő szír férfi biztosított saját vagy bérelt csempészautókat, közölte a migránsok felvételének idejét és helyét, a szállítandó bevándorlók számát és az úticélt. A magyar-osztrák határ előtt a vádlottak gyakran kiszállították a migránsokat, akik a zöldhatáron gyalogosan keltek át, majd már osztrák területről, előre egyeztetett találkozóhelyről tovább vitték őket.

A szervező adta a kapcsolattartáshoz használt mobiltelefonokat és sim-kártyákat, illetve többször előfutóként is kísérte a szállításokat, hogy elkerüljék a lebukást.

A felderítés meghiúsítása érdekében a vádlottak folyamatosan cserélték a "munkatelefonokat", illetve a szervező utasítása szerint rendszeresen törölték a telefonbeszélgetéseket és más kommunikációt.
A migránsok a szállítások ellenértékét az úgynevezett Hawala-rendszerben fizették ki, eszerint a pénzt egy személynél helyezték el, akit a szervező is ismert. Amikor elérték a célországot, az embercsempészek

egy videófelvétel megküldésével értesítették a bankárt, aki eljuttatta a pénzt a szervezőnek, amelyet ő elosztott a vádlottak között.

A járási ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, üzletszerűen és bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészéssel vádolja.

Az egyik vádlott egy igazoltatáskor hamis görög jogosítványt adott át egy rendőrnek, valamint a hamis közokirattal egy autót is bérelt, ezért két rendbeli közokirat-hamisítás miatt is felelnie kell.Az ügyész végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza a vádlottakkal szemben azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhatnak, továbbá ki is kell utasítani őket az országból. A szír szervező ellen elkülönített ügyben folytatódik az eljárás - tudatta a főügyész a közleményben.