Gyurcsányék az államcsőd ellenére adtak milliárdokat Bige Lászlónak

családi vállalkozás Bige László
Nyíregyháza, 2014. december 23. Bige László, a Bige Holding Csoport tulajdonosa Nyíregyházán 2014. december 23-án. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Több mint tízmilliárd forintnyi hitelt kapott Bige László, baloldali vörösbáró cége a Gyurcsány-kormánytól még 2009-ben, miközben azokban a hónapokban csak az IMF-hitel mentette meg az országot az államcsődtől. Tehát, miközben a magyar emberek túlnyomó többségének csökkentette a kormány a fizetését, vagy éppen az utcára kerültek, addig Bige Lászlónak úgy adott kölcsönt a baloldali kormány, hogy semmilyen feltételt nem szabott annak felhasználásáról, sőt a baloldal új Simicska Lajosa cégének még kezességet sem kellett adnia a pénzért cserébe. Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos az ügyben feljelentést is tett, mivel szerinte egyértelműen hűtlen kezelés történt. 
Vágólapra másolva!

A büntetőeljárás alatt álló vörösbáró, Bige László multimilliárdos, ahogy azt megírtuk, látszólag váratlanul beszállt a Gyurcsány Ferenc vezette baloldal kampányának finanszírozásába. Véletlenek azonban nincsenek: Bige abban reménykedik, hogy a baloldal esetleges győzelme után megúszhatja a felelősségre vonást, nyilvánvaló, hogy erre Gyurcsánytól ígéretet is kapott.

Bige szerepvállalása úgy derült ki, hogy Horn Gábor, Gyurcsány volt államtitkára a baloldal új Simicskájának Nyíregyháza melletti birtoka mellett karambolozott, amikor onnan távozott.

Ekkor árulták el, hogy Bige egy drága közvélemény-kutatást fizetett, amelyet a baloldali pártok vezetőinek prezentáltak.

Bár ez a kutatás is több tízmillió forintba került, nehezen hihető, hogy Bige pénzét csak erre használnák. Így egyértelmű, hogy ez csak egy kis része Bige támogatásának. A közel 100 milliárdos vagyonnal rendelkező Bige ugyanazt a szerepet akarja eljátszani, mint Simicska Lajos az előző választás előtt. Bige László igazi vörösbáró, Horn Gyula miniszterelnöksége alatt lett nagyon gazdag, Medgyessyt pedig csak „Péterkém"-nek szólította. Vagyonával szeret kérkedni: imádja a luxushelikoptereket.

Bige László a baloldali kormányok hathatós segítségével lett milliárdos Forrás: MTI/Balázs Attila

Nagyon komoly állami pénzeket kapott Bige

Bige László és Gyurcsány Ferenc szoros kapcsolatára világít rá egy 2008-09-es állami támogatási ügy is, amit érdemes alaposabban, részleteiben is megnézni. Ebben az ügyben büntetőfeljelentés is született. A baloldali vörösbáró 2002-ben tette meg a legnagyobb lépést a leggazdagabbak közé kerülés felé. Ekkor sikerült megszereznie a Péti Nitrogénműveket (PNM). Miután Magyarország 2004-ben csatlakozott az EU-hoz, az uniós támogatások miatt beindult a műtrágyaágazat. A Bige Holdingnak 2009-től gyártási monopóliuma volt, az országban nem maradt konkurens műtrágya-előállító. Mindennek köszönhetően elképesztően gazdag lett.

Bevételei 2010-ben elérték a 65 milliárd, 2012-ben pedig a 98 milliárd forintot.

A Gyurcsány-kormány 2008. december 20-án az 1086/2008. számú határozatában rögzítette, hogy a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül legfeljebb 56 millió eurónyi beruházási hitelt (akkori árfolyamon számolva 14,5 milliárd forint) nyújt a Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénműveknek. A határozat értelmében a nitrogénműveknek a tőkeösszeg két százalékának megfelelő kezességvállalási díjat kellett fizetnie. Mindezek mellett a magyar állam kezességet vállalt a hitel 80 százalékára, de cserébe jelzálogjogot kapott a nitrogénművek ingatlanaira és vagyonának egy részére. Az utóbbinak az ügy későbbi történéseinek a szempontjából van kiemelt jelentősége.

Suttyomban került a Gyurcsány-kormány elé Bige gigahitele

Budai Gyula, akkori elszámoltatási kormánybiztos az Origónak arról beszélt, hogy ez a hitelügylet állami részről azért is volt problémás, mivel a vizsgálatok során nem derült ki, hogy ezt a hatalmas összeget miért is nyújtotta a Gyurcsány-kormány a cégnek.

Mindezeken felül azonban ennél sokkal súlyosabb gondok is voltak ezzel a gigahitellel – tette hozzá.

Kiderült, hogy a Gyurcsány-kormány három ülésen tárgyalt erről a hitelről. Formális előterjesztés azonban nem történt, így a támogatás részletes indokai nem ismertek – mondta Budai.

– tette hozzá. Persze azért sem hivatalos formában került a kormány elé, mert akkor a nyilvánosság is értesülhetett volna erről a kormányzati tervről, és jól láthatóan ezt nem akarták a felek – vélte a politikus. Budai szerint önmagában már ez az eljárás is azt mutatja, hogy Bige Lászlónak nagyon nagy lehetett a befolyása a kormányzati szereplőkre, hogy egy ilyen nagyságú állami hitel esetében többek között nem készültek komoly hatástanulmányok.

Gyurcsány és Medgyessy is sokat segített Bigének Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az ország majdnem csődbe ment, de Bigének milliárdok jutottak

Az egész folyamat megértéséhez azt is érdemes figyelembe venni, hogy a Gyurcsány-kormány 2008 végén fordult az államcsőd elkerülése érdekében a Nemzetközi Valutaalaphoz és az Európai Bizottsághoz. Eléggé visszás, hogy miközben az ország finanszírozása volt a kérdés, addig mindenféle feltétel nélkül biztosított ekkora hitelt egy magáncégnek a magyar kormány – vélte Budai.

Miközben a magyar embereket folyamatos megszorításokkal sújtotta a Gyurcsány-kabinet, addig Bige László mindenféle feltétel nélkül kapott milliárdokat.

Az országgyűlési képviselő szerint azonban még ennél is furcsább, ami ezt követően történt.

Figyelemre méltó, hogy az MFB igazgatósága 2009. január 21-én sürgősségi eljárást rendelt el a hitelnyújtással kapcsolatban, és egy nappal később döntött a hitel folyósításáról és feltételeiről. Egy nappal később pedig a kormány úgy döntött, hogy a nitrogénműveknek mégsem kell semmilyen fedezetet vállalnia a hitelért. Budai Gyula szerint

– tette hozzá.

Budai Gyula: Itt hűtlen kezelés valósult meg Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Hűtlen kezelés valósult meg"

Az ügyben az Európai Bizottság is lépett, és vizsgálata megállapította, hogy a hitel betudható állami támogatásnak, amit az uniós jog egyébként tilt. Éppen ezért az előbb felsorolt cselekmények miatt tettem még 2011. július 8-án feljelentést az egész eljárással kapcsolatban az ügyészségen – mondta Budai. Szerinte érthetetlen, hogy a hatóságoknak miért kellett megszüntetni a nyomozást, mivel egyértelműen hűtlen kezelés valósult meg.

Budai arról is beszélt, hogy miután feljelentést tett, Bige László megkereste őt. Mindez egyáltalán nem volt szokatlan azokban a hónapokban, mert több feljelentettel, így Gyárfás Tamással is találkozott.

Bige László a találkozón megpróbálta a saját felelősségét teljesen elkenni, és mindenért Gyurcsányt és Bajnait hibáztatta.

Budai szerint Bige magyarázata meglehetősen életszerűtlen volt, mivel ha a milliárdos vörösbáró nem lobbizott volna a hitel érdekében a kormánynál, akkor az nem is került volna elő az üléseken. Persze Bigéről többet nem is hallottam, miután az ügyészség vádemelés nélkül lezárta az ügyet – zárta Budai.