Az Európai Tanács elnöke szerint is gyorsítani kell a vakcinák gyártását

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke csütörtökön Brüsszelben, az EU-tagországok vezetőinek kétnapos csúcstalálkozójának első munkanapja utáni sajtótájékoztatóján. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen elismerte, a gyártók nem tartották be a szerződéseket. 
Vágólapra másolva!

Charles Michel közölte:

a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt. Az oltási igazolvány bevezetése nélkülözhetetlen a "normális élethez való vissz

atéréshez", és közös európai terv alapján, nemzetközi partnerek bevonásával kell történnie - mondta az Európai Tanács elnöke.

A koronavírus elleni oltás sokkal gyorsabban történne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az Európai Unióval kötött beszerzési keretszerződésekben foglaltakat - jelentette ki Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videócsúcs első napja után.

A bizottság elnöke elmondta: a járványügyi helyzet súlyos aggodalomra ad okot Európában, az új fertőzöttek száma folyamatosan nő, főleg a vírusváltozatok terjedése miatt. Hozzátette azonban, hogy a halálozási arány valamelyest csökkent az idősebb, főleg 80 év feletti korosztály beoltottsági arányának növekedése miatt.