A hvg-től hamarosan távozó újságíró vette észre, hogy a Fodor Gábor-féle Liberálisokból a Gyurcsány Ferenc-féle DK-ba került Bősz Anett országgyűlési képviselő általa hamisított „adatokkal" kampányol a Facebook-oldalán a koronavírus halálos áldozatait illetően, szándékosan félrefordítva az angol nyelvű szöveget. A baloldali politikus ugyanis hamisan azt a látszatot kelti, hogy Magyarországon 50-szer többen haltak meg a koronavírus-járvány következtében, mint ahogy az a hivatalos adatokban szerepel.

Bősz Anett országgyűlési képviselő a Facebook-posztjában a Junk DNA ábráját megosztva azt állítja, hogy a „severe disease" magyar megfelelője a „haláleset", de valójában ez „súlyos megbetegedést" jelent.

Forrás: facebook.com/boszanett.blogja

A baloldali politikus posztjáról azonban egy kattintással meg lehet állapítani, hogy álhír.

Forrás: facebook.com/Junk-DNA

Nem feltételezzük azt, hogy Bősz Anett ilyen szinten nem tud angolul, sokkal inkább arról lehet szó, hogy ő is csatlakozott Gyurcsány pártjának a halálkampányához, ennek érdekében pedig szándékosan félrefordította az ábra szövegét.  A politikus indítéka végtelenül egyszerű: a Pest megye 1-es körzetében (Érd és környéke) ő lesz a DK jelöltje a baloldali előválasztáson.

A hvg – hamarosan távozó – újságírója a közösségi oldalán a következőképpen kommentálta Bősz Anett posztját: Ez a jelenleg elhalálozásoknak durván az ötvenszeresét jelentené, mármint Magyarországon. Világviszonylatban mintegy kétszázötvenszeresét. Haláli. Ezt miért nem jelöli be fake-nek a fészbuk?

Forrás: facebook.com/hontandras