Hogyan fogják beoltani a tanárokat?

iskolakezdés, iskola, 2020. szeptember 1, maszk, diákok, diák, tanár, maszk, tankönyv, tanterem, Budapest, belváros, sulikezdés, koronavírus, Szent Gellért Általános Iskola
Vágólapra másolva!
Hétfőn kezdődik a pedagógusok oltása, amely iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozó hétfőig regisztrál, soron kívül be lesz oltva - hangzott el az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. 
Vágólapra másolva!

- kezdte ezzel a fontos bejelentéssel a tájékoztatót Kiss Róbert alezredes. Hozzátette, az ügyben büntetőfeljelentést tettek.

Két körben oltják majd a pedagógusokat

A tantermen kívüli oktatás jól működik. Naponta negyedmillió diák látogatja az online órákat – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. Az óvodákban 24 ezer gyerek vette igénybe a felügyeletet, míg az iskolákban hétezer fő. Ezek a számok nem jelentenek jelentős terhelést az államtitkár szerint.

- jelentette be.

„Jövő héten indul az oktatásban dolgozók oltása" – hívta fel a figyelmet. Hétfő éjfélig regisztráljanak azok az oktatásban dolgozók, akik eddig nem tették meg – kéri a pedagógusokat az államtitkár. Az ő oltásuk a húsvétot követő héten történik meg. Eddig a pedagógusok 55 százaléka regisztrált már.

A pedagógusok között elsőként a március 24-ig regisztráltakat oltják be, ők SMS-t fognak kapni.

A regisztráció során megadott lakcímhez közeli oltópontokon. Akik az időpontra nem tudnak megjelenni, későbbi időpontban lesz rá lehetőségük. Kétkörös lesz a pedagógusok oltása. Az első körben a már regisztrált pedagógusokat hívják be az oltásra, még húsvét előtt. Ez nagyjából 82 ezer fős tömeget jelent. A második körben a március 24-e után regisztráltak kerülnek majd sorra – magyarázta.

Hétfőtől indul a tanárok soron kívüli oltása Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egy ital ára fél év bezárás lett

Kiss Róbert elmondta, 584-en nem viseltek maszkot csütörtökön, ebből 547-en a közterületeken nem viseltek maszkot.

Egy üzletet zártak be ideiglenesen. Kecskeméten egy sörözőben kiszolgáltak egy embert, így fél évre bezárták a helyet.

321 személy szegte meg a kijárási tilalmat, míg a korridorokon 30 intézkedés volt - mondta Kiss Róbert. Hatósági házi karanténba 8288 személy került.

Nagyon fontos a szabályok betartása

A járványügyi adatok indokolják a védelmi intézkedések fenntartását – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Egyre többen kerülnek kórházba, hiszen a betegség az új variánsok következtében módosult, így a betegség súlyosságának lefolyása is – mondta. Azon túl, hogy szigorúan betartjuk a szabályokat, a védőoltással tudjuk megnyerni a csatát – mondta az országos tisztifőorvos.

Több mint 1,8 millióan megkapták már az első oltást, és közel 600 ezren a második adagot is.

Mindnyájan arra várunk, hogy a harmadik szakasz egy platót érjen el. Csütörtökön 190 ezer helyett 21 600 vakcina érkezett meg az AstraZenecától.

Jóval kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezett Forrás: MTI/Balázs Attila

Mi lesz a várandósokkal?

A várandósokkal kapcsolatban azt mondta, hogy kialakult az a szakmai konszenzus, ami alapján lehet oltani majd őket - mondta Müller Cecília. Minden esetben mielőtt egy várandós oltásáról döntenek, akkor mérlegelni kell az orvosnak - tette hozzá.

- mondta a szakember. Müller Cecília elmondta, hogy a várandósokat egyelőre az mRNS-alapú vakcinával olthatják. Ez a Pfizer- és a Moderna-vakcinát jelenti. A vektorvakcinák sem jelenthetnek veszélyt, de ott kevesebb a tapasztalat, és ezért nem ajánlják. A várandóság 12. hetét követően adják be az első adagot, majd a másodikat a szülés után - tette hozzá.

Igent mondani az oltásra, és betartani a szabályokat, az most azt jelenti, hogy terheket veszünk le az egészségügyről - mondta Müller Cecília.