Favipiravir felírásával kapcsolatosan adott ki közleményt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), amelyben hangsúlyozzák, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek felírásán emberéletek múlhatnak.

Azt írták: az alapellátási ügyeletben dolgozó orvos háziorvosi tevékenységet lát el, így felírhatja a készítményt hétvégén is, a felírhatóság nincs hétköznapokhoz kötve. Továbbá minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátás keretében gyógyít, vényre rendelheti a készítményt, amelynek az EESZT-ben történő megfelelő dokumentálása minden esetben kötelező.

A Favipiravir gyógyszert mutatja Alfási Tünde, a veszprémi Tündérkert patika vezetőjeFotó: Veszprém Megyei Napló/Penovác Károly

A készítmény a teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek számára, a beteg beleegyezése esetén adható.

A gyógyszer ingyenesen váltható ki.

Ezenfelül a kórházak által működtetett COVID-ambulanciákon jelentkező, teszttel igazolt, enyhe és középsúlyos tünetekkel rendelkező betegek a COVID-ambulancián is elláthatók favipiravir hatóanyagú gyógyszerrel. Otthon zajló gyógyulásukat minden esetben a gyógyszert rendelő orvos követi. A gyógyszert meghatározott napon belül el kell kezdeni használni, hogy a koronavírus-fertőzés kezelésében hatékony legyen. A favipiravir hatóanyagú gyógyszerek kiadását kizárólag gyógyszerész végezheti, illetve a gyógyszerkiadási folyamatba gyógyszerész bevonása szükséges. A kiadott termék adatainak az EESZT-be való rögzítése kötelező - olvasható az EMMI közleményében.