Szolgálatba álltak a magyar honvédség oltóbuszai

Vágólapra másolva!
A magyar honvédség is részt vesz az oltási programban, szolgálatba álltak az oltóbuszok. Egy ilyen mobil oltóközpontnál naponta 150 ember kaphatja meg a vakcinát - közölte Dömötör Csaba Facebook-oldalán. A Magyar Honvédség oltóbuszai egyelőre tesztüzemben működnek, mondta György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az országos oltási munkacsoport vezetőjeként szombaton a közmédiának.
Vágólapra másolva!

György István a Nógrád megyei Nőtincsen, a Magyar Honvédség oltóbuszánál nyilatkozva kiemelte, már az 1 millió 880 ezret is meghaladta azok száma, akik megkapták az első oltásukat, és már több mint 660 ezren vannak azok, akik a második oltáson is túl vannak.

Meglécz Katalin orvos ezredes, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ intézetvezető főorvosa (j) és György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára (j2) a Magyar Honvédség oltóbuszához tartozó adminisztrációs sátorban Nőtincsen, a községháza udvarán 2021. március 27-én. Forrás: MTI/Kovács Attila

Hozzátette, bár Magyarországon van elegendő oltópont és szakember is, de Nyugat-Európából csak "csöpögtetve" érkeznek az oltóanyagok, ezért oltásból kevesebb áll rendelkezésre.

- mondta, hozzátéve: ahhoz, hogy még jobban fel tudják gyorsítani az oltást, igénybe veszik a Magyar Honvédség öt oltóbuszát is.

Kifejtette,

a honvédség egy-egy oltóbuszán tízfőnyi személyzet - oltóorvossal, adminisztrátorokkal - segíti az oltakozókat; a buszok az egész országban feladatot látnak majd el, most azonban négy napig Nőtincsen és a környező településeken oltanak majd.

György István azt kérte, mindenki regisztráljon az oltásra, hiszen a vakcina jelenti az egyetlen "fegyvert" a járvány ellen.

A közmédiának nyilatkozott Meglécz Katalin, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának orvos ezredese is, aki a buszokról azt közölte, hogy

a felszereltségük megegyezik egy oltópontéval; a regisztráció és az oltás utáni megfigyelés sátrakban történik, míg a vakcinát a buszon kapják meg az emberek.

Tóth Zoltán orvos alezredes beolt egy férfit az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával a Magyar Honvédség oltóbuszában Nőtincsen a községháza udvarán 2021. március 27-én Forrás: MTI/Kovács Attila

A buszokon naponta akár 150 főt is beolthatnak, de a pontos kapacitásukat a tesztüzem végén határozzák majd meg - tette hozzá Meglécz Katalin.