Azokban a szociális intézményekben, ahol az átoltottság magas, gyakorlatilag megszűnt a járvány

Vágólapra másolva!
Azokban a magyarországi szociális intézményekben, ahol az átoltottság 90 százalék feletti, gyakorlatilag megszűnt a koronavírus-járvány - ismertette Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára. Szerinte ez is azt mutatja, hogy az igazi védelmet a koronavírus ellen az oltás jelenti, több oltás nagyobb védelmet jelent.
Vágólapra másolva!

Fülöp Attila szerint egy évvel ezelőtt már világosan látszott, hogy a koronavírus talán a szociális intézményekre, idősotthonokra a legveszélyesebb. Ezt a nyugat-európai drámai képek is bizonyították, Spanyolországban például a katonaság sietett az intézményekben magukra hagyott idősek védelmére - tette hozzá közösségi oldalán közzétett posztjában.

Felelevenítette, hogy februárban frissített, a világhírű London School of Economics and Political Science kutatói részvételével készített nemzetközi kutatás azt mutatja, hogy amíg 22 ország összesítése szerint az összes koronavírus miatti haláleset 41 százaléka szociális intézményekben történt, addig Magyarországon ez az arány csupán 18 százalék.

- kommentálta a kutatás eredményét az államtitkár, aki leszögezte, hogy

az igazi védelmet a koronavírus ellen az oltás jelenti, több oltás nagyobb védelmet jelent.

Állítását részletesen alátmámasztotta:

  • országosan a szociális intézményekben jelenleg csaknem 70 százalékos az átoltottság, 87 ezer lakó és ott dolgozó kapta már meg legalább az első vakcinát.
  • Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény (342 lakó), 94,3 százalékos az átoltottság - nincs megbetegedés
  • Győr-Moson-Sopron Megyei Gondoskodás Szociális Központ (298 lakó), 94,3 százalékos átoltottság - nincs megbetegedés
  • Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye csabrendeki telephely (271 lakó), 99,3 százalékos átoltottság - nincs megbetegedés

Fülöp Attila felelevenítette, hogy egy éve még csak a maszk és a védőruha jelentett segítséget, azonban mostanra megérkezett a valódi megoldás, az oltás. Kiemelte, hogy a vakcina
hármas védelmet jelent: egyrészt a saját élet védelmét, másrészt a közösség - család és munkahely - védelmét, harmadrészt pedig az egészségügyben emberfeletti munkát végző orvosok és nővérek védelmét.

Végül aláhúzta, hogy Magyarország a szociális ellátást mindvégig közösségi ügyként kezelte, nem hagyta magára az intézményeket, ennek is köszönhetők a nemzetközi összehasonlításban alacsonyabb halálozási arányok.