Szombat délután megjelent három, a járványügyi intézkedésekkel kapcsolatos kormányrendelet a Magyar Közlönyben, így a korlátozások feloldásának első lépései is ismertté váltak. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

A védelmi intézkedések meghosszabbításáról szóló rendelet előírja, hogy az Operatív Törzs javaslata alapján a kormány 

április 8-áig fenntartja a védelmi intézkedéseket. 

Az ideiglenes védelmi intézkedések általános szabályai, valamint az üzletek nyitvatartásával és a szolgáltatásokkal kapcsolatos; továbbá a közigazgatás és a gazdaság működésére vonatkozó szabályokat egyelőre április 8-áig lehet alkalmazni. Akárcsak a felnőttképzéssel és a jogi szakvizsgával kapcsolatos ideiglenes rendelkezéseket, valamint a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról szóló szabályokat.

Jogilag a novemberben bevezetett korlátozások (kijárási tilalom, gyülekezési tilalom, éttermek, szállodák bezárása, rendezvények megtartásának tilalma stb.) szintén eddig a napig maradnak életben.

A köznevelési és szakképzési intézményekkel kapcsolatos rendelkezések viszont legalább április 19-éig lesznek érvényesek. 

A Magyar Közlönyben megjelentek a szigorítások feloldásának első körével kapcsolatos szabályok isFotó: Csudai Sándor - Origo

Jó hír ugyanakkor, hogy a kormány rendelkezett a védelmi intézkedések feloldásnak első lépéseiről is. A jogszabály szerint csak akkor kezdődhet meg ez, ha a beoltottak száma eléri a 2,5 millió főt. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor  

  • a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, azonban a vége változatlan reggel öt óra marad;
  • a boltok is tovább lehetnek majd nyitva, egész pontosan reggel 5 óra és este fél 10 között, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat;
  • a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást. Így a tíz négyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben a dolgozókon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben a dolgozókon kívül egy
    időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A boltok előtt várakozóknak kötelező lesz egymástól 1,5 méteres távolságot tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező lesz megoldani a boltoknál. 
  • a fenti szabályok betartását a rendőrség és a kormányhivatalok fogják ellenőrizni. A büntetés mértéke 100 000 forinttól 1 000 000 forintig terjedhet, illetve az üzleteket, a boltokat minimum egy napra, maximum egy évre ideiglenesen bezárhatják, amennyiben nem tartják be az előírásokat.

A Magyar Közlönyben a köznevelési és szakképzési intézményekkel kapcsolatos új szabályok is megjelentek. Április 19-étől kezdődően rendes munkarendben fognak működni, kivéve az óvodákat, hiszen utóbbi intézményekben megszüntették a március 8-ával elrendelt rendkívüli szünetet.

Orbán Viktor kormányfő pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában ismertette a legfontosabb járványügyi lépéseket.