Nagy a feladat, de remekül helytállnak a háziorvosok

GULYÁS Gábor
Nyíregyháza, 2021. március 16. Gulyás Gábor háziorvos beolt egy pácienst a kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyagának első adagjával nyíregyházi rendelőjében 2021. március 16-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Több mint ötezer háziorvos vesz részt az oltási programban, és tíz alatt van azok száma, akik elvi okokból tagadják meg a vakcinák beadását - mondta a Magyar Nemzetnek Békássy Szabolcs, a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője, aki szerint az ellenkampány ellenére is egyre inkább elfogadottak a keleti oltóanyagok.
Vágólapra másolva!

"Néhány kivételtől eltekintve a háziorvosok remekül helytállnak az oltási program jelentette óriási kihívásban.

Az ő esetükben sem mindig a vakcinaellenesség vagy a vírustagadás áll a háttérben, hanem például infrastrukturális problémák. Azon háziorvosok száma, akik elvi okokból nem oltanak, tíz alá tehető" - mondta Békássy Szabolcs a lap szombati számában megjelent interjúban, hangsúlyozva, hogy

az országos oltási munkacsoport már keresi a megoldást arra, hogy az ezekhez a praxisokhoz tartozó páciensek se maradjanak védőoltás nélkül.

Az egyik terv szerint e körzetekben, elsőként Nógrád megyében, a Magyar Honvédség oltóbuszai vennének részt a vakcinációban.

- állítja a szakember, aki szerint a néhány napig tartó bizonytalanság után az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatos felhők is eloszlottak.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Békássy Szabolcs szerint jelenleg elegendő számú oltópont van kijelölve, az önkormányzatok most azzal tudnak segíteni, ha az adminisztratív feladatokban, például az oltakozni vágyók oltópontokra szervezésében nyújtanak támogatást a háziorvosoknak. Megemlítette, hogy

kidolgozás alatt áll egy online oltásszervező program, amelynek segítségével az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben (EESZT) egy automatizmus útján tudnak majd a kollégák időpontot foglalni a pácienseknek.

A háziorvos kiemelte: az alapellátásban dolgozóknak most arra kell törekedniük, hogy a frissen diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek minél többen az otthonukban jussanak hozzá megfelelő terápiákhoz.

Ahhoz azonban, hogy a gyógyszeres terápiák valóban hatékonyak legyenek, az is szükséges, hogy a Covid-fertőzést időben felfedezzék.

Ezért rendkívül fontos, hogy ha valaki a jellemző tüneteket észleli magán, akkor azonnal konzultáljon telefonon a háziorvosával. Ha pedig több napja tartó csillapíthatatlan láz, nehézlégzés vagy fulladás jelentkezik, haladéktalanul mentőt kell hívni, mert ebben az esetben feltételezhető, hogy a háttérben már tüdőgyulladás áll - hangsúlyozta Békássy Szabolcs.