Az óriási érdeklődés hatására megteltek a Semmelweis Egyetem klinikáin a kismamák számára létrehozott oltópontok. Az egyetem mától több oltópontot is kialakított az érintettek számára, a további egyetemi oltópontokon pedig előreengedik az oltásra érkező várandósokat - olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében.

Mint írták, a Nemzeti Népegészségügyi Központ március 26-án engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, amelyre a Semmelweis Egyetem azonnali hatállyal lehetőséget biztosított. Az egyetem szombattól több oltópontot is kialakított az érintettek számára, a további egyetemi oltópontokon pedig előreengedik az oltásra érkező várandósokat.  

Spannenberger Erika ápolónő beadja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagját egy nőnek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház oltópontján 2021. március 27-én.Forrás: MTI/Varga György

A Semmelweis Egyetem oltópontjain az egyetem gondozásában lévő kismamák, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje alapján a háziorvosok által beutaltak kaphatják meg a vakcinát. Az érintett várandósok számára az egyetemen dolgozó nőgyógyász szakorvosuk, vagy háziorvosuk tudja megszervezni az oltási időpontot és helyszínt. Mindennek előfeltétele a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

Szombat délutánig hivatalosan mintegy 100 fő számára történt időpontfoglalás ennek megfelelően az egyetemi oltópontokra, ennek a létszámnak ugyanakkor a többszöröse jelent meg.

Illusztráció.Forrás: https://www.tromboziskozpont.hu

Szombat késő délutánig közel ezer oltást adtak be az egyetem munkatársai. A Semmelweis Egyetem elhivatott annak érdekében, hogy mielőbb minél több leendő és szoptató édesanya megkaphassa a védőoltást. Ugyanakkor az oltások zavartalanságának biztosítása és a várakozási idők csökkentése érdekében priorizálni szükséges. Így az egyetem a továbbiakban csak azokat a várandósokat oltja be a hétvégén, akik a megfelelő beutalóval és várandósgondozási kiskönyvvel érkeznek. A szoptató kismamáktól azt kéri az intézmény, hogy leírt módon a jövő hétre kérjenek maguknak időpontot.