Reális a BKV szakszervezeteinek 6 százalékos béremelési igénye, amellyel a társaság reálbéreinek csökkenését kívánják elkerülni - jelentette ki Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerdán a Kossuth rádiónak nyilatkozva.

Láng Zsolt nem tartja jó tárgyalási technikának, hogy a főváros nem is próbál forrást találni a BKV dolgozóinak követelésére, miközben "Karácsony Gergelyék és Gy. Németh Erzsébeték" ellenzékben "mindig vadul kiálltak a szakszervezetek mellett", sőt, néha irreális béremeléseket követeltek.

Kiemelte, a BKV Magyarország egyetlen olyan közlekedési vállalata, amelyet "a kormány direktben támogat", és minden évben 12 milliárd forintot kap a kabinettől. A 6 százalékos béremelés 8 milliárd forint kiadást jelent, vagyis kevesebbet, mint amit a kormány odaad támogatásként" - tette hozzá a frakcióvezető.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, az elmúlt másfél évben "a fővárosnál számtalan helyen folyik ki a pénz". "Már az új városvezetés első költségvetésében egy csomó területen jelentős visszavonások, visszavágások történtek, és akkor még nem volt pandémia" - húzta alá Láng Zsolt.

Forrás: MTI

Úgy vélekedett, Budapesten meg lehetne találni azokat a forrásokat, amelyekből finanszírozni lehetne a BKV-dolgozók béremelését. Példaként említette, hogy Karácsony Gergely évi 1,3 milliárd forintot költ a külföldi turistákat célzó "reklámcégére", miközben jelenleg leállt az idegenforgalom.

Láng Zsolt szólt arról is, a DK láthatóan "megpróbálja behúzni magához" a BKV-t, és ezt "Draskovics Tiboron keresztül teszi". "A kasszakulcs azonban összességében a főpolgármesternél van, így ő felel a főváros stabilitásáért és költségvetéséért" - mondta a politikus.