Magyarország egyre közelebb a 2,5 millió beadott vakcinához

pfizer, koronavírus, vakcina, oltás, Nyíregyháza, galéria
Nyíregyháza, 2021. március 28. Gál János szülés-nőgyógyász főorvos beolt egy férfit a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 28-án. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Továbbra sem érkezik elég vakcina Brüsszelből, de Magyarország a keleti vakcináknak köszönhetően továbbra is a legátoltottabb ország az Európai Unióban, kedden a beadott oltások száma már meghaladta a kétmilliót. Bár Brüsszelből szinte mindennap elhangzanak ígéretek, de vakcina egyelőre csak késve érkezik, és sokkal kevesebb, mint amennyit ígértek. Látva a brüsszeli hibákat már Ausztria is megállapodott az oroszokkal egymillió Szputnyik V megvásárlásáról. Az uniós országokban továbbra is óriási a felháborodás a brüsszeli szerződések miatt, amiket ráadásul nem is lehet nyilvánosságra hozni. 
Vágólapra másolva!

Ausztria egymillió adag Szputnyik V vakcinát rendelt Oroszországtól - jelentette be Sebastian Kurz kancellár. Úgy fogalmazott, hogy a vakcinák esetében nem a geopolitikai szempontokat kell előre venni, hanem hogy azok mennyire biztonságosak és hatékonyak. Az unióban kormányzati szinten eddig Magyarország és Szlovákia tárgyalt, és vásárolt orosz vakcinát.

Ausztria és az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap között folyamatosak a tárgyalások, az első 300 ezer vakcina áprilisban érkezhet az országba, májusban 500 ezer, majd június elején további 200 ezer.

Időközben Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő a Szputnyik V orosz vakcina európai engedélyeztetésének kilátásairól tárgyalt csakúgy, mint az oltóanyag-szállítás és a közös gyártás lehetőségéről is.

Az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcinájából egymilliót akar vásárolni Ausztria Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Továbbra is az uniós élmezőnyben Magyarország

Pontosan ennek köszönhető, hogy hazánk az uniós átoltottság tekintetében

a március 31-i adatok alapján továbbra is az élmezőnyben áll, 23,7 százalékkal.

Forrás: Origo

Hazánk, ha nem állapodott volna meg Oroszországgal és Kínával, akkor lényegesen kevesebb embert lehetett volna beoltani itthon, és lényegesen többen is haltak volna meg.

Brüsszel hibázott

Az Európai Unióban azért haladnak csigalassúsággal az oltási programok, mert Brüsszel hibájából nincs elég vakcina, Brüsszel ugyanis elrontotta a vakcinabeszerzést - erről már Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegáció vezetője beszélt. Deutsch Tamás hangsúlyozta: tragikus a helyzet Európában,

AZ ÁTOLTOTTSÁG ARÁNYA TOVÁBBRA IS RENDKÍVÜL ALACSONY, ALIG 12 SZÁZALÉKOS AZ EURÓPAI UNIÓBAN.

"Mi magyarok is ugyanebben a helyzetben lennénk, ha a brüsszeli vakcinakudarc mellett más forrásokból nem szereztük volna be oltóanyagot" - fogalmazott. Szavai szerint Magyarországon a beoltottak száma azért éri el a kettőmilliót, mert

AZ ORSZÁG TÖBB VAKCINÁT TUDOTT KELETRŐL BESZEREZNI, MINT AMENNYI VAKCINA AZ EURÓPAI UNIÓBÓL ÉRKEZETT.

Gyurcsányék a vakcina ellen hergelnek és Brüsszelt mentegetik

„Üzenem Gyurcsánynénak, kizárólag Brüsszel a hibás azért, hogy Európában nincs elég oltóanyag" – mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője Gyurcsányné újabb vakcinaellenes hergelésére reagálva.

Az unió által megkötött titkos szerződéseket Ómolnár Miklós újságíró szerezte meg és hozta részben nyilvánosságra.

- mondta Ómolnár Miklós.

Már csak nagyon kevesen hiszik el azt, hogy Brüsszel nem hibázott a vakcinabeszerzésekben Forrás: Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Nagyon nagy az elégedetlenség Brüsszellel szemben

Mostanra egyre több tagállam hívja fel a figyelmet arra, hogy az oltóanyag-hiányért az Európai Bizottság által megkötött rossz szerződések okolhatók:

Lettország, Bulgária, Csehország, Szlovénia, Horvátország, Ausztria és Németország is kifogásolja, hogy hiába kötött le egy tagállam több vakcinát az első vagy második negyedévre, arányában mégsem kap több oltóanyagot.

Az elhibázott brüsszeli szerződésekről beszélt nemrég Orbán Viktor miniszterelnök is, aki azt is hangsúlyozta:

ma már bánja, hogy elhitte az Európai Bizottság érvelését, miszerint gyorsabban és jobban megy a beszerzés, ha a tagállamok az unióra bízzák ezt a feladatot.

Nagyot hazudott Brüsszel

Mivel Brüsszelen egyre nagyobb volt a nyomás, ezért védekezés gyanánt azzal álltak elő, hogy nem ők, hanem a tagállamok szerződtek a vakcinagyártókkal. Csakhogy erről gyorsan kiderült, hogy nem igaz: magyar illetékesek hivatalosan is megerősítették, hogy nincsenek más vakcinaszerződések, csak és kizárólag az, amit az uniós bürokrácia kötött.

Időközben Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke az amerikai CNBC-nek adott interjújában elismerte, hogy komoly problémák merültek fel az oltások ütemezésével és az oltóanyagok szétosztásával kapcsolatban. Rendkívül nehéz helyzetben van az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni védőoltások elosztása miatt - vallotta be a bizottság magas rangú képviselője, aki azt is elismerte, hogy az oltási program kezdete óta komoly kritikákat kaptak.

Nagyon nagy mennyiségű AstraZeneca-vakcinára bukkantak Olaszországban Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frankhoemann/Sven Simon

29 millió adag vakcinára bukkantak

A brüsszeli oltási botrányt csak növelte, hogy a La Stampa olasz napilap beszámolója szerint az olasz hatóságok összesen huszonkilencmillió adag AstraZeneca-vakcinát találtak egy Róma közelében lévő településen, amiket a gyártó feltehetőleg az Egyesült Királyságba akart szállítani.

A HUSZONKILENCMILLIÓ DÓZIS MAJDNEM DUPLÁJA ANNAK, AMIT AZ ASTRAZENECA EDDIG ÖSSZESEN LESZÁLLÍTOTT AZ EU-S ORSZÁGOKNAK.

Az uniós bizottság lényegében emiatt múlt szerdán szigorította is a január vége óta érvényben lévő exportellenőrzési mechanizmusát. Az Európai Bizottság tudomásul vette az olasz hatóságok razziájának eredményét, ám csak annyit közöltek az ügyben, hogy az AstraZenecánál kell érdeklődni az olaszországi Anagni településen talált dózismennyiséggel kapcsolatosan.

Az AstraZeneca közleményéből viszont kiderült, hogy a bizottság mindent tudott a 29 millió vakcináról, mert annak egy része az unióba megy majd, másik részének pedig konkrétan a bizottság hagyta jóvá az exportját; a Covax-együttműködésen keresztül a szegényebb országoknak szánt vakcinaszállítmányokról van szó. A cég szerint a huszonkilencmillió itt talált dózisból tizenhárom a Covax-rendszerbe, további tizenhat pedig közvetlenül az EU-ba került volna.

A CÉG KÖZLEMÉNYE TEHÁT EGYÉRTELMŰEN MEGERŐSÍTETTE, HOGY AZ UNIÓ ADOTT ENGEDÉLYT AZ EXPORTRA.

A bizottság adataiból kiderült az is, hogy a közös vakcinabeszerzés keretében eddig a huszonhét állam összesen 88 millió adag oltóanyagot kapott, amelyből 62 millió dózist használtak már fel.

AZ EURÓPAI UNIÓBÓL A JÁRVÁNY KEZDETE ÓTA ÖSSZESEN HETVENHÉTMILLIÓ ADAG VAKCINÁT EXPORTÁLTAK A BLOKKON KÍVÜLRE – EZ TÖBB, MINT A MÁR ELOLTOTT UNIÓS VAKCINAMENNYISÉG.

Nagyon lassan halad az EU-ban a vakcinák beadása Forrás: Belga via AFP/Hatim Kaghat

Hans-Werner Sinn: Brüsszel alapvetően hibázott

– minderről már a Münchner Merkur bajor lapnak Hans-Werner Sinn, a legismertebb német közgazdász beszélt, élesen bírálva Brüsszelt és Angela Merkel német kancellárt is az európai vakcinahiányért.