Illegálisan, raktárban gyártották a cigarettát – videó

Vágólapra másolva!
Több mint 1 milliárdos kárt okozott a magyar költségvetésnek az a banda, akik illegálisan gyártottak cigarettát Budapesten. A hatóságok több mint 6 millió szál cigit foglaltak le a helyszínen. A banda vezetői a munkásokat a raktár területén fogva tartották.
Vágólapra másolva!

A vád szerint egy ismeretlen banda 2019 februárjában, a XXIII. kerületben kibérelt egy raktárt, majd egy 29 éves, román-moldáv állampolgárságú férfi segítségével beszereztek a cigi gyártásához szükséges gépeket, alapanyagokat és csomagolóanyagokat.

Ezek után egy helyiségében kialakították az üzemet, egy másikat pedig raktárnak használtak.

Az volt a céljuk, hogy külföldön toborzott munkásokkal illegálisan cigit csináljanak, majd azt eladják.

A 29 éves férfi, valamint az egyik társa, egy 45 éves román férfi intézte a gyár üzemeltetését. Vitték az alapanyagokat, ellenőrizték a gyártást és a kész cigarettákat is ők vitték el. Emellett ők intézték a munkások utaztatását, elszállásolását, étkeztetését is.

A munkások az interneten talált telefonszámon jelentkeztek a munkára, vagy Moldáviában keresték meg őket.

A munkásokat a gyár területén, a raktár egyik helyiségben szállásolták el. Az ablakokat bedeszkázták, az ajtót pedig zárva tartották.

2019 októberében csaptak le a raktárra, ahol üzembe helyezett gépsort, cigaretta gyártáshoz szükséges nagy mennyiségű alapanyagot, például 35 tonna finomra vágott fogyasztási dohányt, valamint több mint 6 millió szál cigit foglaltak le.

A banda nagyjából 1,3 milliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek.

Az ügyészség 22 személlyel szemben, a két vezetővel és a munkások ellen engedély nélkül, jövedéki termék előállításával és tartásával elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat. A külföldi munkásokat bűnsegédlettel vádolják. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje őket börtönbüntetésre, pénzbüntetésre, valamint hogy a külföldi állampolgárokat tiltsa ki az országból.