Húsvét után meglehet a 2 és fél millió beoltott és megkezdődhet az újraindítás - mondta az M1-nek adott rendkívüli interjúban Orbán Viktor miniszterelnök. 

Nyitni lépcsőzetesen lehet most, ezért mi az újraindítás szót használjuk - mondta a miniszterelnök. A 2 és fél milliót erkölcsi törvény jelölte ki, mert nem lehet újraindítani az országot, amíg a legveszélyeztetettebbeket nem oltották be, ők a 65 év fölöttiek - tette hozzá. 

Úgy számolunk, hogy a regisztrált idősek beoltása akkor fejeződik be, amikor 2 és fél millió embert beoltottunk - mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök mindenkit arra kért, tartsa be a szabályokat: a maszkviselést, a távolságtartást. 

Tömeges a fertőzés, és ezt már a zárások és korlátozások csak lassítani tudják, megállítani már nem. Tavasszal elég volt korlátozásokat bevezetni, és azzal meg lehetett állítani a fertőzést, de ez nem olyan vírus. Itt most csak lassítani tudunk, ha korlátozunk. Egyetlen módon tudjuk megállítani a vírust, ez pedig az oltás  - mondta Orbán Viktor.

Arra a kérdésre, hogy nem kellene-e keményebb intézkedéseket hozni, azt válaszolta: egyszerre kell védekezni, oltani és segíteni abban, hogy az emberek tervezni tudják az újraindítást. Nagyon fontos, hogy az oltásellenes hangoknak ne üljünk fel. Az oltás ellen agitálni több, mint hiba, bűn. Aki hallgat az oltásellenesekre, könnyen meghalhat, és ezért az oltás ellen kampányolókat terheli a felelősség 

- tette hozzá.

Emberfeletti munkát végeznek az orvosok és az ápolók - mondta a miniszterelnök. Járványhelyzetet vezettünk be, ezért a kórházigazgatók átszervezéseket hajthatnak végre. Az ágyak fele a kórházakban szabad, és kétszer annyi lélegeztetőgép van, mint amennyire eddig szükség volt. 

Az első oltás már nagyon komoly védettséget ad. Nyilván sokan akarják megkapni a másodikat is, nyilván a pedagógusok is.

A kormány figyelembe vette a szakszervezetek kérését, és előre vette a pedagógusok oltását. Úgy véli, hogy az első oltás már nagyon komoly védettséget biztosít. 

Azt kérem, hogy vegyék figyelembe a gyerekek és szülők érdekeit is, mert nekik az az érdekük, hogy minél előbb újranyissanak az iskolák  - mondta az iskolák újranyitásának időpontjáról.

A miniszterelnök szerint  az iskolák újraindítása előtt egy héttel kapott első oltással már lehet vállalni az oktatást. Azt is megérti a kormány, ha valaki így nem vállalja, de nem kell agitálni az iskolák megnyitása ellen - tette hozzá.

Magyarországon komoly viták után úgy döntöttünk, hogy a háziorvosi rendszeren keresztül történjen az oltás. Ők orvosszakmai mérlegelést hajtanak végre, ezért fordulhat elő, hogy az egyik orvosnál valaki előbb kapja meg az oltást, mint a másik orvosnál egy nála esetleg fiatalabb. Ez a döntés a háziorvosok joga és felelőssége - mondta a miniszterelnök.

A kismamák oltásával kapcsolatban emlékeztetett, egy ideig az volt a tudományos álláspont, hogy a várandós nőket inkább ne oltsák. Amikor újabb adatok érkeztek arról, hogy lehet őket is oltani, a kormány döntött arról, hogy vegyük előre őket. 

Vakcina és vakcina között nem az alapján kell különbséget tenni, hogy nyugati, vagy keleti, hanem, hogy biztonságos-e - mondta.

Novemberben látszott, hogy az uniós beszerzés nem sikerült, ezért döntött a kormány a keleti vakcinák beszerzéséről.  Ha nem vettünk volna, akkor ugyanott tartanánk, ahol most a nyugatiak, fele annyi ember lenne beoltva, mint most. 

Eddig 2 011 029 embert oltottak be, április 4-ig 2 millió 356 ezer embert lehet beoltani a miniszterelnök szerint. 

Várhatóan húsvét után meglehet a 2,5 millió beoltott, és meg lehet kezdeni az újraindítást 

Május elején pedig 4 millió 121 ezer keleti és nyugati vakcina áll majd rendelkezésre, ami több, mint amennyi ember jelenleg regisztrált az oltásra 

Április végére, május elejére mindenki megkaphatja az oltást, aki regisztrált. Május végére, június elejére 7 millió ember is be lehet oltva 

- tette hozzá. 

Az újraindításról Orbán Viktor azt mondta, 100 ezer emberrel kevesebben dolgoznak most, mint a járvány előtt, ennyi munkahelyet kell teremteni és ennyit fog teremteni a kormány. 

A győzelem kapujában állunk. Lesz még két-három nehéz hetünk, és a bizonytalan hangok elhalkulnak. A nyarunk pedig szép és vidám lesz, de most a szívünk azokkal van, akik elvesztették családtagjaikat, barátaikat. Készülünk arra, hogy visszakapjuk a derűs, boldog és reményteljes életünket. Ez most karnyújtásnyi távolságra van tőlünk – mondta végül a miniszterelnök.

Korábban írtuk:

Egyetlen módon lehet megállítani a vírust, ez pedig az oltás – ismerteti Orbán Viktor miniszterelnök interjújának egy részletét a Híradó.hu.

A miniszterelnök hangsúlyozta: most minden erőt az oltásra kell összpontosítani. Arról is beszélt, hogy már 3 760 000-en regisztráltak az oltásra. Hozzátette, várhatóan húsvét után meglesz a két és fél millió beoltott, ami lehetővé teszi, hogy elinduljon a lépcsőzetes újranyitás.