Európa lemaradt az oltásban, Magyarországot viszont dicsérte a WHO

oltási körkép galéria
Székesfehérvár, 2021. március 21. Egy férfit beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban 2021. március 21-én. MTI/Vasvári Tamás
Vágólapra másolva!
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának vezetője nemrég arról beszélt, hogy elfogadhatatlanul lassú Európában az oltási sebesség, ez pedig tovább súlyosbítja a járványhelyzetet. Hans Kluge kiemelte, hogy a járvány elleni küzdelem leghatékonyabb módja minél több vakcina beadása, a kontinensen ráadásul az elmúlt öt hétben jelentősen megnőtt az igazolt fertőzöttek száma.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter csütörtökön Genfben találkozott a WHO főigazgatójával, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint azért ennyire lassú az Európai Unió oltási programja, mert a vakcinákból politikai és ideológiai kérdést csináltak. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az egész világon exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, újabb és újabb variánsok lépnek fel,

ezért az oltásnak nincs alternatívája, gyorsan kell oltani annak érdekében, hogy megvédjük az embereket.

A tárcavezető korábban arról is beszélt, hogy a WHO példát mutatott, hiszen nem csinált ideológiai kérdést a vakcinákból, majd hangsúlyozta, hogy "mindazok, akik ideológiai kérdéssé tették Brüsszelben az oltást, azok gyakorlatilag emberek halálát okozták".

Az egyik legfontosabb bejelentés az volt, hogy Magyarország is ki akar alakítani az oltóanyagok gyártásához kapacitást, amely 2022 végére már rendelkezésre fog állni. A felek arról is tájékoztatást adtak, hogy április végén a WHO európai vezetői is Magyarországra látogatnak, hogy e gyártási kapacitásnak az európai, illetve a globális láncba történő bekapcsolásáról tárgyaljanak.

Illusztráció Forrás: MTI/Vasvári Tamás

Gebrejeszusz hangsúlyozta, hogy a WHO támogatni fogja Magyarországot ezen célok megvalósításában, majd elismerően nyilatkozott a magyarországi oltási kampány gyorsaságáról is.

Az immáron 24 százalékos lefedettséget rendkívül

meggyőzőnek nevezte, és arra biztatta Magyarországot, "tartsa meg ezt a lendületet".

A főigazgató ezenkívül a járványügyi rendelkezések - egyebek közt a maszkviselés - betartásának fontosságára is felhívta a figyelmet.