Lehetséges, hogy saját pártja, a Demokratikus Koalíció felelőtlen kampánya okozta a hetvenegy éves Penz András halálát. A Magyar Nemzet információi szerint ugyanis a DK politikusa februárban megkapta az értesítést a koronavírus elleni védőoltás időpontjáról és helyéről, ám ő visszautasította a neki felkínált kínai Sinopharm-vakcinát.

A Demokratikus Koalíció (DK) kistarcsai önkormányzati képviselője március 20-án a közösségi médiában maga tudatta, hogy pozitív lett a vírustesztje, négy nappal később pedig arról tájékoztatott, hogy az Uzsoki Utcai Kórház koronavírusos betegeket ellátó osztályára került. Korábbi, március 2-i bejegyzéséből ugyanakkor az is kiderült, hogy ő maga nem volt beoltva, felesége viszont élt a lehetőséggel, és beadatta magának a kínai oltóanyagot. Úgy tudja a lap, hogy Penz András is kapott időpontot. 

Penz AndrásForrás: facebook

A DK politikusa azonban a kínai vakcina beadatása helyett – megfelelve pártjának a Sinopharm elleni felelőtlen hangulatkeltési akciójának – aktívan kampányolt a keleti oltóanyag ellen. Január 20-án a Facebookon meg is osztotta a Gyurcsány-párt kínai vakcina alkalmazása ellen indított petícióját, annak aláírására buzdítva ismerőseit.

Később, február 3-án is azt sugallta egy bejegyzésében, hogy gond lehet a keleti vakcinákkal. Penz András február 24-én ismételten az oltásellenes petíciót népszerűsítette.

 

Forrás: facebook

Míg Penz András halálában közvetetten játszhatott szerepet pártja oltásellenessége, addig egy másik meghalt DK-s politikus tragédiája közvetlenül is kapcsolódhat a politikához. Gyűrűs Károly, a tatai önkormányzat nemrég koronavírusban meghalt DK-s képviselője március 2-án találkozott az országjáró körútján maszk nélkül Tatára látogató Gyurcsánynével.

Mint ismert, Gyurcsány Ferenc felesége számos vidéki helyszínen találkozott úgy baloldali politikusokkal, hogy nem sokkal később, március 5-én kiderült, koronavírusos lett. A DK tagadja, hogy összefüggés lehet Gyűrűs Károly halála és a fertőzött Gyurcsánynéval való találkozása között.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke.Forrás: MTI/Mohai Balázs

Konczer Erik, a Komárom-Esztergom megyei közgyűlés baloldali frakcióvezetője egy Facebookon közzétett bejegyzésben úgy fogalmazott: „Az egész találkozásuk az utcán nem volt több, mint fél perc. Messziről köszöntötték egymást, és váltottak pár szót. Semmilyen közeli kontaktus nem volt közöttük, mint ahogy közös programon sem vettek részt.

Forrás: Magyar Nemzet

Elővigyázatosságból volt rajtuk maszk." Konczer Erik azt is hozzátette: „Kizárt, hogy Dobrev Klára bárkit is megfertőzött volna. Aki ezt állítja, az hazudik." Mindennek azonban látszólag ellentmond az a tény, hogy a találkozóról Gyűrűs Károly feltöltött a közösségi médiafelületére egy láthatóan mobiltelefonnal készült képet, amit feltételezhetően ő maga készített. 

A felvételen Konczer Erik és Gyurcsányné találkozása látható, és egyikük sem visel maszkot. Ha valóban Gyűrűs Károly volt a fotós, az egyértelműen bizonyítaná, hogy Konczer Erik nem mondott igazat, amikor azt írta: volt maszk Gyurcsány Ferenc feleségén és a később meghalt politikuson, amikor találkoztak.