Az autizmus világnapja (április 2.) alkalmából megható videót tett közzé a Facebook-oldalán Fülöp Attila, a magyar kormány szociális ügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár kihangsúlyozta: a kormány számára fontos, hogy az autista honfitársaink is a nemzet természetes részeinek érezzék magukat, ezért támogatják a DATA szolgáltatásfejlesztési programot, amely mobilapplikációval segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapjait.

Milyen egy autista kislány ölelése? Mit keresnek a kommunikációs kártyák egy fürdőszobában? És miben segít egy autista gimnazista?  – kérdezte Fülöp Attila.

"Az érzéseimet nehezen mutatom ki, de attól még nekem is vannak" – nyomatékosította a szociális ügyekért felelős államtitkár, hozzáfűzve:  Márkus László és felesége, Zsuzsa 4 lányt nevel, közülük a 10 éves Virág és a 16 éves Lilla autista. A lányok nem Lászlóék vérszerinti gyermekei, nevelőszülőként biztosítanak számukra otthont. 

Ma a világ ikonikus épületei kékbe borulnak, így emlékeztetve mindenkit az autizmus világnapra; és arra, hogy mindannyian felelősek vagyunk egymásért – emelte ki Fülöp Attila. A Márkus család nagy áldozattal és szeretettel óvja-védi a rájuk bízott gyerekeket, azt vallják, hogy akinek segítségre van szüksége, annak segíteni kell - László nagylelkű segítő munkáját 2019-ben Szent Anna Díjjal ismerték el. 

A szociális ügyekért felelős államtitkár értékelése alapján: minden világnap annyit ér, amennyit ebből a napból a hétköznapokba is át tudunk vinni, ezért minden nap azért dolgozunk, hogy autista honfitársaink is a nemzet természetes részeinek érezzék magukat. Ennek megerősítésében elkötelezett a kormány, ezért támogatjuk a DATA szolgáltatásfejlesztési programot is, így például mobilapplikáció segíti az autista gyermekek és felnőttek mindennapi életét. 

Fülöp Attila szeretett volna a mai világnapon személyesen is találkozni az autista Virággal és Lillával, de a járvány miatt egyelőre csak virtuálisan látogathatja a családot.