Évtizedek óta megszokott az a gyakorlat, hogy húsvét idején a rendőrség a részeg sofőrök kiszűrésére koncentrál. Az elmúlt években az részeg vezetők miatti balesetek száma csökkent, ami azt mutatja, hogy a közlekedők többsége tisztában van az ittas vezetés kiemelt veszélyességével - írta a rendőrség.

A rendőrségi bizalom nem jelenti azt, hogy ha a közúti ellenőrzések során ittas járművezetőt állítanak meg, akkor az elkerülheti a felelősségre vonást. Most a közúti koncentrált ellenőrzések irányultsága változik meg, azaz az ittas vezetés helyett a biztonsági öv használatának az ellenőrzése kerül előtérbe. De azt mindenképpen észben kell tartani, ha valaki úgy vezet, hogy ivott előtte, akkor továbbra is számíthat a határozott és következetes rendőri fellépésre.

Baleset-megelőzési szempontból kiemelt fontosságú a biztonsági öv használata. Jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek csökkentésében mutatkozik meg. Hatásmechanizmusa alapján egyrészt megvédi a vezetőt és az utasokat a „kirepüléstől", másrészt csökkenti a jármű és tartozékai okozta sérüléseket. A biztonsági öv használata nem az Ön döntése, hanem kötelező - írják. Hozzáteszik, a sofőrnek az utasokat is figyelmeztetnie kell, hogy kössék be magukat.

Rendőr szondáztat egy sofőrtForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A közlekedők idén húsvétkor is határozott és következetes rendőri fellépésre számíthatnak - zárul a közlemény.