Átlépte a beoltottak száma a két és félmilliót, újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Facebookon közzétett videóban.

A mai napon fontos mérföldkőhöz érkeztünk: 2,5 millió honfitársunk beoltva- jelentette be a miniszterelnök.

A vírus háborút indított ellenünk, és az egyetlen győzelemmel kecsegtető eszköz a vakcina - mondta Orbán Viktor.Egy hónap alatt két és félszeresére növeltük a beoltottak számát, ezért újraindulhatnak az üzletek és a szolgáltatások! Járványügyi intézkedések lesznek, kérem önöket, ezeket tartsák be!

A miniszterelnök hozzátette, hogy az oltás hasonló tempóban folytatódik. Megköszönte a munkát az orvosoknak és az ápolóknak, és mindenkit arra kért, regisztráljanak az oltásra.Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!- zárta a bejelentést Orbán Viktor.

Holnaptól a következő változások lesznek: 

  • a kijárási tilalom kezdete este nyolc óráról tíz órára módosul, a vége változatlanul reggel öt óra marad;
  • a boltok is tovább lehetnek majd nyitva, egész pontosan reggel 5 óra és este fél 10 között, de csak akkor, ha betartják a járványügyi előírásokat;
  • a kormány bevezeti a négyzetméter-alapú nyitvatartást. Így a tíz négyzetméteres, vagy ennél kisebb üzletben a dolgozókon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat. A tíz négyzetméternél nagyobb üzletekben a dolgozókon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. A boltok előtt várakozóknak kötelező lesz egymástól 1,5 méteres távolságot tartani, a kézfertőtlenítést pedig kötelező lesz megoldani a boltoknál.