Mivel Pikó András hivatala nem reagált a törvényben előírt határidőn belül a közérdekű adatigénylésünkre, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH) panaszt tettünk, így hatósági vizsgálat indul az ügyben. Nagyon úgy néz ki, hogy a választási kampányban átlátható Józsefvárost ígérő polgármester még egy eljárást is hajlandó vállalni azért, hogy ne kelljen kiadnia a kért adatokat.

Március 18-án közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a józsefvárosi önkormányzatnak a hivatal@jozsefvaros.hu címre. Kérdéseink a polgármesteri hivatal működésére, illetve személyi állományára irányultak. 

A törvény előírja, hogy a közfeladatot ellátó szervnek 15 napon belül válaszolnia kell a közérdekű adatokkal kapcsolatos kérelmekre, még akkor is, ha határidő-hosszabbítást kér. A határidő tehát bőven lejárt, ehhez képest Pikó Andrásék válaszáról semmi hír. Magyarán,

a baloldali polgármester törvényi kötelezettsége ellenére sem adja ki a kért adatokat.   

Nem adták kiForrás: Facebook/Pikó András

A történtek miatt panaszt tettünk a NAIH-nál, ami egyben azt is jelenti, hogy hatósági vizsgálat indul az ügyben.

Mint ismert, Pikó András egyik legfontosabb kampányígérete az volt, hogy átláthatóságot teremt a kerületben. A Mozgó Világnak adott interjújában úgy fogalmazott az önkormányzati választás előtt, hogy még csak nem is átláthatóvá, hanem átlátszóvá teszik az önkormányzat működését. A napokban pedig arról írt közösségi oldalán, hogy kevesebb mint másfél év alatt átlátható működést alakított ki Józsefvárosban.

Ehhez képest a kerület hivatalos oldalán a mai napig nem adtak tájékoztatást arról, hogy a tavalyi év utolsó napjaiban a városvezetés kiutalt hárommillió forintot a Soros Györgyhöz köthető Menhely Alapítványnak, civiltámogatás címszó alatt.