Hogyan tudják jelezni a járvány alakulását a szennyvízből, és mikor várható a harmadik hullám tetőzése az adatok alapján?

maszk, koronavírus, járvány, vírus, Budapest
Vágólapra másolva!
Legalább öt-hat nappal előre tudják jelezni a koronavírus-járvány alakulását a Nemzeti Népegészségügyi Központ szennyvízvizsgálataival, amely egyedülálló módszer a járványkezelésben. A világszinten is unikálisnak számító diagnosztikai módszerről Pándics Tamás, az NNK közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője tájékoztatta a Magyar Nemzetet.
Vágólapra másolva!

A települések szennyvizének összetétele sok tekintetben a lakosság egészségi állapotának lenyomata, hiszen

tartalmaz minden olyan anyagot, kórokozót, ami a csatornahálózatot használó emberek szervezetéből ürül,

vagy a fürdővízzel jut a rendszerbe. Ezt használják ki a szennyvízalapú epidemiológiai vizsgálatok, amelyek sok minden monitorozására alkalmasak – jelezte Pándics Tamás a Magyar Nemzetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közegészségügyi laboratóriumi főosztályának vezetője hozzátette: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) például a járványos gyermekbénulás leküzdésében hasznosítja, több országban pedig a lakosság droghasználatát követik nyomon ezzel a módszerrel, hiszen

így akár több millió ember mintáját lehet egyszerre vizsgálni

- írja a lap.

Négymilliós mintából dolgoznak

"Magyarországon a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben fellelhető mennyiségét négymillió embertől származó mintából mérjük, ami bőségesen elegendő ahhoz, hogy követni tudjuk a járványügyi folyamatokat. A vizsgálatok segítségével meghatározhatjuk, hogy

az adott településen mekkora a vírus aktuális koncentrációja,

valamint az elmúlt két hét adataival összehasonlítva a változás tendenciáját is láthatjuk. Ezeket az információkat az NNK honlapján rendszeresen közzé is tesszük" – magyarázta a szakember.

Pándics Tamás beszámolt róla, hogy a mintavételi helyek kiválasztásánál az volt a fő szempont, hogy a lakosság minél nagyobb részét és az ország minden földrajzi területét reprezentálják. Így esett a választás a megyeszékhelyekre, a Budapest teljes területét és az agglomeráció egy részét ellátó három szennyvíztelepre, valamint öt további agglomerációs településre (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta), amelyek szennyvizét egyesített mintaként vizsgálják - foglalta össze a Magyar Nemzet.

Négymillió ember ad mintát a szennyvízvizsgálatokhoz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A heti rendszerességű mintázás során a szennyvíztelepek üzemeltetői veszik le a mintákat, azok fővárosba szállításában a területileg illetékes kormányhivatalok segítenek, a vizsgálat, az elemzés, valamint az előjelzések elkészítése pedig az NNK-ban történik. "Az is fontos, hogy mi kompozit, azaz egy automata mintavevő készülék által a nyers szennyvízből 24 óra alatt levett kevert, így egy adott időszakot sokkal pontosabban leíró szennyvízmintát vizsgálunk.

– emelte ki a főosztályvezető.

Saját módszer

Pándics Tamás beszélt arról is, hogy az NNK közegészségügyi laboratóriumában tavaly májusban indult vizsgálatok során

nem magát a kórokozót, hanem annak örökítőanyagát (RNS-ét) mutatják ki, ehhez azonban saját fejlesztésre volt szükség,

ugyanis a légúti vírusok örökítőanyagát szennyvízből korábban sem Magyarországon, sem máshol nem vizsgálták még - folytatta a lap.

"Ezért komoly kutatás-fejlesztési folyamat eredményeként saját innovációt dolgoztunk ki, amire azért is szükség volt, mert a tömeges megbetegedések megjelenésekor a diagnosztikához nélkülözhetetlen egyes eszközök, alapanyagok világszerte hiánycikké váltak.

Maga a víruskimutatás környezeti közegben nem egyszerű, de a főosztályunk, ahol csaknem húsz tudományterület képviselői dolgoznak, erre korábban már felkészült. Ilyen eset volt a 2006-os miskolci vízjárvány, amikor az ivóvízből kellett a vírusokat kimutatni, mert a vízhálózat szennyvízzel fertőződött – tudatta a főosztályvezető.

Az eredmények szerint a harmadik hullám csúcsán járunk Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hozzáfűzte: a tapasztalataiknak köszönhetően tavaly tavasszal, az első hullám leszálló szakaszában már végeztek vizsgálatokat, illetve

előre tudták jelezni a második, majd a harmadik hullám érkezését is

- írja a Magyar Nemzet.

Így követik a járványt

Magyarországon két nagyon fontos módszerrel vizsgálják a járvány alakulását: az egyik a betegek mintájából végzett PCR-alapú meghatározás, a másik pedig a szennyvízvizsgálat, amely azon tünetmentes fertőzöttek vírusürítését is mutatja, akiket nem teszteltek.

A szennyvízalapú előrejelzés segítségével tehát az egészségügyi ellátórendszer időben felkészülhet a tünetes betegek számának emelkedésére.

"A két metódus egymással karöltve működik, és egy év távlatából kijelenthető, hogy az eredmények szorosan korrelálnak egymással.

ez az időtartam pedig lehetőséget ad mind a hatóságok, mind a lakosság felkészítésére – fogalmazott Pándics Tamás az interjúban.

A szennyvízvizsgálatok természetesen nemcsak a lakosság tájékoztatását, hanem a döntéshozók támogatását is szolgálják; a mérésekből származó információk az NNK vezetőjén,

Müller Cecília országos tisztifőorvoson keresztül jutnak el az Operatív Törzshöz.

"Például amikor még a tömeges megbetegedések megjelenése előtt Kásler Miklós miniszter már bejelentette a második hullám érkezését, akkor is a szennyvízvizsgálatok eredményeire hivatkozott "– emlékeztetett.

Tetőzik a harmadik hullám

A szakember kitért rá az interjúban, hogy a módszert az igényeknek megfelelően folyamatosan fejlesztik, így vált lehetővé, hogy most már a különféle vírusvariánsokat is ki tudják mutatni a szennyvízből.

"Az eredmények azt igazolják, hogy a korábban jellemző

Ez pedig jelentősen hozzájárult a mostani, kedvezőtlen járványügyi statisztikákhoz" – jegyezte meg. Hozzátette: a legújabb vizsgálatok eredményei szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációjában országosan stagnáló, illetve enyhén mérséklődő tendencia figyelhető meg, ami azt mutatja, hogy

hamarosan elérünk a harmadik hullám tetejére.

A járványügyi intézkedésekben jelentős szerepet játszik, milyen következtetéseket lehet levonni a szennyvízvizsgálatok eredményeiből Fotó: Csudai Sándor - Origo

"Világosan látszik, hogy a magyarországi oltási program, illetve a néhány hete bevezetett korlátozó intézkedések hatékonyak, ezek eredménye, hogy a napi új esetszámokban érdemi emelkedést várhatóan már nem fogunk tapasztalni. A javulást azonban csak az újonnan regisztrált fertőzöttek számának huzamosabb ideig tartó csökkenése fogja meghozni, ez tehermentesíti majd az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő hatalmas nyomást" – közölte a főosztályvezető.

Pándics Tamás kijelentette a Magyar Nemzetnek, hogy

a vizsgálatokat mindaddig folytatni fogják, amíg a koronavírus-járvány jelen van hazánkban,

a módszert pedig ezt követően is megtartják, a jövőben például az influenzajárványok előrejelzésére hasznosítják majd.

A módszer világszinten egyedülálló

A szakember úgy véli, ez a fajta vizsgálat unikálisnak számít a világban.

"Sok helyen monitorozzák tudományos érdeklődésből a szennyvizet,

szisztematikus, rendszeres és előjelzésre használt mintavételezés. A módszer működéséről és hatékonyságáról az Egészségügyi Világszervezet felkérésére nemzetközi szakmai fórumokon rendszeresen beszámolunk – hangsúlyozta a tudós az interjúban, aki a WHO Európai környezet és egészség Bizottságát is vezeti.

Tájékoztatása szerint hosszú távon mind

az Európai Unió, mind a WHO kiemelkedően fontos feladatként jelölte meg a szennyvízalapú vizsgálatokat,

az unió pedig harmonizációs folyamatot indított azért, hogy a tagállamok egymással összehasonlítható módszerekkel dolgozzanak - írja a lap.

"Ebben mi is aktívan részt veszünk, és megosztjuk a tapasztalatainkat a tagországokkal, amelyek alapján ők is kiépíthetik a saját diagnosztikai rendszereiket. Víz- és környezethigiéné terén Magyarország élen jár az európai mezőnyben, hiszen hazánknak nagyon hosszú múltra visszatekintő tradíciója van ezen a területen – szögezte le Pándics Tamás.