Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható. Még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje.

Míg március 8-án, a szigorúbb korlátozások idején alig egymillióan voltak beoltva a koronavírus elleni vakcinával, addig egy hónap alatt ennél több mint másfélszer annyian oltakoztak – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Szavai szerint a több mint 2,6 millió beoltott közül közel 1,18 millióan már a második adag vakcinát is felvették.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltások számától függ, amivel jól haladunk, hiszen Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik. – Reméljük, még ebben a hónapban 4 millió fölé tudjuk növelni az oltottak számát – fogalmazott.

Még ebben a hónapban négymillió felett lehet a beoltottak számaForrás: MTI/Bús Csaba

Április 19-én nyithatnak az iskolák

A Pfizer vakcinája, amellyel a pedagógusokat oltottuk be, 80 százalékos védettséget ad az első oltás után. Kérjük a tanárokat, hogy legyenek tekintettel a szülőkre, ezért szeretnénk, hogy visszatérjenek az iskolákba április 19-én. Az oktatási-nevelési feladatok a személyes jelenléttel a leghatékonyabbak – hangsúlyozta a miniszter, aki azt is bejelentette: az újraindítás következő lépéseiről akkor dönt a kabinet, ha elérjük a 3 millió beoltottat, ami egyébként 5-6 napon belül megtörténhet.

Az üzletek és szolgáltatások meghatározott köre újranyithatott, ám a bértámogatás egész áprilisban jár – tudatta a miniszter, hozzátéve: 69 milliárd forintért igényeltek bértámogatást a cégek, 66,5 milliárdot ítéltek meg a kormányhivatalok, és már majdnem 66 milliárdot ki is fizettek.

A miniszter az oltási regisztráció fontosságát is kiemelte. – A legidősebb korosztályban már szinte mindenkit be tudtunk oltani, aki regisztrált, ez az idősebb korosztály 86-87 százalékát jelenti. Mindenkit arra biztatunk, az időseket különösen, hogy regisztráljanak  – mondta a tárcavezető.

Biztonságos és hatékony az AstraZeneca vakcinája

Az AstraZeneca vakcinája kapcsán hangsúlyozta: a védettség szempontjából nincs különbség az egyes vakcinákkal kapcsolatban. Tegnap az európai gyógyszerügynökség világos döntést hozott, amely azonos a magyar kormány álláspontjával: az AstraZeneca vakcina megbízható, és komoly védettséget biztosít. – A vakcina biztonságosabb, mint az oltás hiánya – szögezte le Gulyás, aki arra is rávilágított: a magyar gyógyszerészeti hatóságok vizsgálatainak eredménye jóval pontosabb volt, mint az európai gyógyszerhatóságé.

Biztonságos az AstraZeneca vakcinájaForrás: MTI/Vasvári Tamás

Ha a baloldal lenne kormányon, legalább 1,3 millió ember lenne veszélyben

A miniszter arra emlékeztetett: a legnagyobb baloldali párt, a DK aláírást gyűjt a vakcinákkal, a kínai vakcinával szemben, tehát ezt az akciót a mai napig hivatalosan nem állították le.– Mi továbbra is arra kérjük a baloldali pártokat, hogy függetlenül attól, hogy eddig bűnöket követtek el – akár saját párttagjaikkal szemben is –, hogy biztassák az embereket az oltásra, és vizsgálják felül az eddigi saját téves álláspontjukat.

Ma hazánkban 2,6 millió ember élvez védettséget az első oltás beadása folytán. Legalább 1,3 millió ember lenne veszélyben most, ha a baloldali pártokra hallgatunk, és nem szereztünk volna be keleti vakcinákat – fejtette ki Gulyás Gergely, hozzátéve: a baloldal felelőtlensége csekély számban, de így is életeket követelt.

Ha kormányon lennének, úgy járnánk, mint az unió többi állama. Míg mi a lakosság több mint 26 százalékát be tudtuk oltani, addig ez az arány az EU-ban csak 13 százalék körül van– fogalmazott.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet majd sporteseményre menni

A miniszter azt is közölte, hogy a pedagógusok soron kívüli oltásán mindenkire sor került, akit korábban nem oltottak be, viszont már regisztrált márciusban. Ismertetése szerint 78 ezer korábban regisztrált pedagógus kapott meghívót, akiknek 85 százaléka megjelent. Tehát április 3-ig több mint 100 ezer tanárt sikerült beoltani.

A miniszter úgy vélte, április végén a vendéglátóhelyek teraszaira is ki lehet majd ülni, ám a fitnesstermek még nem nyithatnak, hiszen ez egy olyan szolgáltatás, ahol fokozottan van jelen a fertőzés veszélye. A tárcavezető arra is kitért, hogy a sportrendezvényeken csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A véleménynyilvánítás nem szankcionálható

A Petry-ügy kapcsán Gulyás Gergely felháborítónak nevezte a kapusedzőt a véleménye miatt elbocsátó Hertha eljárását. Elsősorban Németországnak kell arra válaszolni, hogy egy jogállamról beszélünk-e vagy sem. A szólásszabadság alapvető érték. Túl azon, hogy egyetértek Petry Zsolt véleményével, de a véleménynyilvánítás nem szankcionálható a jogállamban. Ha nem egy vicc lenne a 7-es cikkely szerinti eljárás, akkor ez az eset okot adna erre – fejtette ki a politikus.

Arra, hogy meddig marad független a Fidesz az Európai Parlamentben, a miniszter úgy fogalmazott: „a bőség zavarával küzdünk, gyakorlatilag minden jobboldali frakció meghívta a Fidesz képviselőit a képviselői csoportjukba, de ezt a kérdést bár nem tekintjük lényegtelennek, de fontosságát tekintve mégiscsak másodlagos. A Fidesz és a magyar miniszterelnök abban kíván közreműködni, hogy egy demokratikus, a jogállam alapértékeit minden szempontból tiszteletben tartó és elfogadó jobboldal jöjjön létre, ezért volt nagyon fontos a Salvini-Morawiecki találkozó is. Azt szeretnénk, ha Európában a konzervatív kereszténydemokrata jobboldalnak is lenne politikai családja, egy ilyen politikai család létrejöttében, kibővítésében szeretnénk közreműködni, és majd ezt kell az Európai Parlamentben frakcióalapon is leképezni".

A halálozási adatok kapcsán a tárcavezető kiemelte: a 2019-es évhez viszonyított többlethalálozási adatok a legmegbízhatóbbak, és ha ezt nézzük, akkor Magyarország az EU legjobb harmadában van.

Nem járnak le a SZÉP-kártyán lévő összegek

A SZÉP-kártyákkal kapcsolatban Gulyás Gergely arról tájékoztatott, hogy az azokon levő összegek „nem járnak le", azt reméli, hogy a nyár már szabad lesz, és a turizmus rekordnyarat tudhat magáénak.

A baloldal oltásellenes kampánya kapcsán a politikus úgy fogalmazott, hogy korábban nem gondolta volna, hogy a baloldal ilyesmire képes politikai haszonszerzés fejében.

Az előrejelzések kedvező GDP-adatokat vetítenek előre, Gulyás szerint a végső adatsor attól függ, hogy mikor lehet nyitni. A miniszter szerint az oltás terén lényegesen jobban állunk, mint a többi állam, ezért megelőzhetjük Európát ebben a tekintetben.

A 2019-es budapesti váltás eredményeként – utalt Karácsony Gergely főpolgármesterré választására – rosszabb lett a város közlekedése, több a szemét, és több a hajléktalan is. Normális egyensúlyt kell találni a kerékpárhasználat és az élhető körülmények között. Támogatni kell a kerékpárosokat, de nem kell büntetni az autósokat. A KRESZ-módosítás ügyében Révész Máriusz tesz majd javaslatot – mondta a miniszter.

Egyensúly kell a kerékpáros és az autós közlekedés közöttForrás: MTI/Balázs Attila

Nem változik a tesztelési protokoll

Annak kapcsán, hogy várható-e a tesztelési kapacitás növelése, Gulyás Gergely közölte, hogy 5 millió tesztet végeztek Magyarországon, s ha a protokoll szerint tesztelni kell, akkor gyorsan tesztelnek, és ennek az eredménye is hamarosan megvan, így nem gondolja, hogy ezen változtatni kellene.Kérdésre válaszolva a miniszter arról is szólt, hogy jelenleg 267 fertőzött egészségügyi dolgozó van az országban, de arról nincs nyilvántartás, hogy közülük ki igényelte az oltást, és ki nem.

Tájékoztatása szerint a legidősebb korosztálynál 90 százalék fölött van az oltottság aránya, a 65 év fölöttieknél pedig 86-87 százalék fölött van. Nem arról van szó – tette hozzá – hogy ne lenne vakcina a maradék 13 százaléknak, hanem sokan regisztráltak, és aztán kiderült, hogy mégsem szeretnének oltást kapni.

Nem lesz kötelező az oltás

A kormány nem teheti kötelezővé az oltást - mondta egy másik kérdésre. Csak az egészségügyben lehetett volna kötelezővé tenni, de a kormány azt sem tette meg, pedig erre lett volna jogszabályi lehetőség.
Ha valóban a regisztrációt most lezárnák, akkor több oltóanyag lenne a hónap végére, mint ahány ember oltást kapott.
Egy nagy regisztrációs kampány lesz majd a következő időszakban neves emberek szereplésével - mondta a miniszter.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy az orvosok jelentős része is úgy gondolja, hogy a sajtónak nem kell kamerákkal ugrándoznia a kórházakban, ezzel ő is egyetért. 1827 embert ápolnak intenzív osztályon - mondta egy másik kérdésre.

2020-ban 5 százalékkal nőtt az öngyilkosságok száma 2019-hez képest. Ez a szám is alacsonyabb, mint a 2017-es adat - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Gulyás Gergely a Szabolcs utcai hajléktalankórházról azt mondta, hogy a főváros nem gondoskodott az intézmény máshová való helyezéséről.A főpolgármester másokat hibáztatott, de a kormány döntése értelmében június 30-ig nem kell kiköltöznie senkinek. Egy lerobbant épületben való ellátás a hajléktalanok ellátást sem segíti. A főváros vezetését nem segíti, hogy egy 10 hónappal korábbi értesítést követően nem tettek semmit - mondta Gulyás. A főpolgármester lelkesen küzd a kormánnyal szemben.