Magyarországon a regisztrált 80 éven felüliek 90 százalékát beoltották, ráadásul a fiatalabbak is tudják oltani. Szemben Nyugat-Európával, ahol Brüsszel hibája miatt csak a legidősebb korosztálynál tartanak. Azért tudtak nálunk beoltani ilyen sok embert, mert - bár Brüsszel rosszul megkötött szerződései miatt jóval kevesebb vakcina érkezett, mint amit az Európai Unió ígért - a kormány orosz és kínai vakcinákat vásárolt.

 A regisztrált 80 év felettiek 90%-a már be van oltva Magyarországon. Ez főleg annak tükrében hatalmas eredmény, hogy az elhibázott uniós beszerzésből érkezett kevés vakcina miatt

Nyugat-Európában még csak a 80 éven felülieket oltják. Ugyanis Brüsszel csak annyi vakcinát szerzett, hogy a legidősebbek oltását meg tudják kezdeni a tagállamok. És természetesen nem is tudtak még az idősebb korosztály oltásával sem végezni.

Egy nőt beoltanak Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinával a Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 8-ánForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ezzel szemben Magyarországon minden korosztályt oltanak, amely annak köszönhető, hogy a magyar kormány még időben észlelte a problémát, és nem csupán a brüsszeli beszerzésre hagyatkozott, hanem vásárolt biztonságos és hatásos keleti oltóanyagot. Így Magyarországon sokkal több koronavírus elleni vakcina áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi, hogy ne legyen korosztályi korlátja az oltások beadásának. Sikerült ugyanis elérni, hogy a 80 év feletti korosztályban, aki nincsen beoltva, az vagy nem jelent meg az oltáson, vagy nem regisztrált. A legveszélyeztetettebb idősek tehát már védve vannak Magyarországon.

Mint ismert, Magyarországon az átoltottság messze az uniós átlag felett van, az egész Európai Unióban Málta mögött a második helyen áll átoltottság tekintetében.