Budapesten egy hét alatt 27 százalékkal csökkent a fertőzöttek száma, valamint jövő héten Janssen-vakcina is érkezik az országba - hangzott el az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. 

Kiss Róbert arról beszélt, hogy április 19-ig hatályban marad a schengeni határokon való ellenőrzés, valamint a maszkhasználati kötelezettség és a távoktatás is. A rendőr alezredes szólt arról is, hogy szerdán 466 ember nem viselt maszkot. Szerdán egy személlyel szemben intézkedtek a vendéglátó üzletekben a szabályok megszegése miatt. A kijárási tilalmat 200-an szegték meg - tette hozzá. A korridorokon 35 rendőri intézkedés volt, valamint 6200 hatósági házi karantént rendeltek el szerdán. 

Már 26 százalékos az itthoni beoltottsági arányForrás: MTI/Vasvári Tamás

Már 26 százalékos a beoltottság

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, hogy már több mint 2,6 millió ember kapta meg az első, míg több mint 1,1 millió ember a második oltását. A magyar lakosság 26 százaléka beoltottá vált - tette hozzá. Nagyon sok munka van e mögött az eredmény mögött. Továbbra is ötféle vakcinával oltanak itthon, de további hatékony és biztonságos vakcinákról tárgyalnak. A Jansen a jövő héten 28 800 adag vakcinát szállít majd - mondta az országos tisztifőorvos. 

Ezekkel a vakcinákkal elértük, hogy az uniós beoltottsági átlag kétszeresén vagyunk. Nagyon fontos, hogy minden vakcinát eloltsunk - tette hozzá. 

Csütörtöktől folytatódik az iskolai, óvodai és bölcsődei dolgozók oltása, ők soron kívül kapnak vakcinát. 100 ezer főt hívtak be az oltópontokra - mondta Müller Cecília. 

Nem volt több trombózisos eset Magyarországon

Az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban az Európai Gyógyszerügynökség azt állapította meg, hogy további vizsgálatok kellenek, hogy ki lehessen mondani a vérrögképződés és a vakcina közötti kapcsolatot. Saját adataink is vannak, és el lehet mondani, hogy az oltott és a nem oltott személyek között nem volt többletmegbetegedés, sőt az oltás előtti időszakban sokkal több trombózisos esetet jelentettek, mint most. Magyarországon ilyen jelenséget nem találtak - mondta Müller Cecília. Éppen ezért a továbbiakban is lehet használni az AstraZenecát.  

Több megyében is csökkent a fertőzés terjedésének ütemeFotó: Koncz Márton - Origo

Itt vannak az életkori és területi adatok

Sajnos még mindig magas a halálesetek száma, éppen ezért a szabályok betartása nagyon fontos azok számára is, akiket kétszer oltottak. Minden járványügyi intézkedést be kell tartani a következő időszakban is - mondta Müller Cecília. A 13. héten van egy kicsi csökkenés az új fertőzöttek tekintetében a 12. héthez képest - mutatott rá a szakember. 11 705-el csökkent a beazonosított fertőzöttek száma, az átlagéletkor 46 év. A nők 54, míg a férfiak 46 százalékban érintettek - mondta. Az életkori arányok nem változtak, így az összes fertőzött 23 százaléka a 40-49-es korosztályból, míg 17 százaléka az 50-59 éves korosztályból került ki. 

A területi érintettséget tekintve 3122 település érintett, ez az összes település 99 százaléka. 16 százaléknyi fertőzöttet a fővárosból, míg 14 százalékot Pest megyéből azonosítottak, míg Zala megyében csak kétszázaléknyi esetet regisztráltak. Müller Cecília elmondta, hogy a járvány dinamikáját tekintve Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala megyében nőtt egy hét alatt az új fertőzöttek száma. További 17 megyében és a fővárosban is csökkent a fertőzöttek száma a korábbi héthez képest, a legnagyobb csökkenés Vas megyében volt, de Budapesten is 27 százalékot csökkent a fertőzöttek száma.  

Ezek a számok bizakodásra adnak okot, és úgy tűnik, a harmadik hullám platófázisát elértük - mondta Müller. Nem tudjuk megmondani, hogy vajon ez a platószakasz meddig fog tartani. A kórházban kezeltek száma is csökkent egy kicsit - mondta a szakember. 

Borzalmas tragédia

Egy nyolc hónapos csecsemő vérmérgezésben halt meg, és ezt az igazságügyi orvosszakértő is megerősítette. Mivel igazolták nála is a koronavírus-fertőzés tényét, de a meningococcus betegséget is kimutatták nála, ezért a koronavírus-áldozatok között tüntetik majd fel - mondta Müller Cecília. Ez a betegség nagyon gyorsan zajlik ebben az életkorban. Ritka ez a fertőzés, de nagyon agresszív. Ez a tragédia azt mutatja, hogy a koronavírus mellett más betegségekkel is meg kell küzdenünk. Éppen azért került fel az áldozatok listájára ez a csecsemő is, mert kimutatták nála a koronavírust, de nem ez volt a halál oka. Következetesen, az első perctől kezdve egy olyan transzparens adatszolgáltatást nyújtunk, aminek a lényege, hogy aki az elhalálozás idején koronavírus-fertőzött volt, azt a halál okától függetlenül az áldozatok között tüntetjük fel - mondta az országos tisztifőorvos. Olyan gyereket nem azonosítottak még Magyarországon, aki koronavírus-fertőzésben halt volna meg. 

Ekkor lehet újabb újraindítási lépés

Az újraindítás következő lépéseiről a kormány akkor dönt, ha a beoltottak száma eléri a 3 milliót - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely, hozzátéve: ez öt-hat napon belül várható. Még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják. Közölte azt is, hogy az oktatási-nevelési feladatok hatékony ellátása érdekében április 19-én visszaáll az oktatás normál rendje. 

Már több mint 2,6 millió embert oltottak beFotó: Csudai Sándor - Origo

Meghalt 272, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4814 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu, kiemelve: eddig 2 608 084 embert oltottak be Magyarországon, közülük 1 077 947-en már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 698 490-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma 22 681-re, a gyógyultaké 419 765-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 256 044-re nőtt. Kórházban 11 663 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1337-en vannak lélegeztetőgépen.