Karácsony Gergely oltások ellen hergelő pártja péksüteményt osztogat az egyik oltópontnál

Szabó Tímea
Budapest, 2020. április 6. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 6-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Szerda délután péksüteményeket osztogattak a Párbeszéd aktivistái az egyik budapesti oltópontnál - értesült az Origo. Ez azok után kifejezetten furcsa, hogy a párt politikusai a kezdetek óta támadják a vakcinákat, sőt, parlamenti képviselői határozati javaslatot terjesztettek elő a kínai és az orosz oltóanyag ellen. Megkérdeztük a történtekről a Párbeszéd sajtóosztályát és Szabó Tímea társelnököt, azonban cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak. 
Vágólapra másolva!

Túrós batyu és csokis croissant - ezeket adták a Párbeszéd tagjai az egyik budapesti oltópontnál. Úgy tudjuk, a süteményosztogatási akcióban Szabó Tímea frakcióvezető "szabadcsapatai" vettek részt, az aktivistákat a frakcióirodáról rendelték ki.

Mivel világjárvány idején furcsa ilyen formában kampányolni, ezért kérdéseinkkel a Párbeszéd sajtóosztályához, valamint Szabó Tímeához fordultunk. Azt szerettük volna megtudni tőlük, hogy honnan jött a szokványosnak nem nevezhető elképzelés, miszerint egy súlyos járvány alatt péksütemény-osztogatással próbálják a népszerűségüket növelni, de arra is rákérdeztünk, mi volt ezzel a céljuk.

Cikkünk megjelenéséig azonban sem a párt kommunikációs osztályától, sem annak társelnökétől nem kaptunk választ.

Furcsa akció az oltásellenes szólamokat hangoztató Párbeszédtől: világjárvány közepén péksüteményt osztogattak az oltakozóknak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az akció önmagában véve is nehezen értelmezhető, úgy meg annál inkább, hogy a Párbeszéd politikusai a kezdetektől támadják a vakcinákat, komoly szerepet vállalva a baloldal oltásellenes kampányában.

A baloldali párt parlamenti frakciója januárban határozati javaslatot nyújtott be azért, hogy "csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott készítmények kerüljenek forgalomba Magyarországon".

Karácsony Gergely főpolgármester is beszállt az oltásellenes kampányba, azt írva, hogy "a Keletről várt oltóanyagok iránt nagyfokú a bizalmatlanság, az elutasítás". Cinikusan úgy fogalmazott, az is lehet, hogy ezek a vakcinák is biztonságosak. Bár a baloldali főpolgármester több politikustársához hasonlóan megkapta az oltást, mégis titkolja, hogy melyik oltóanyaggal oltották be. "A főpolgármester azt a vakcinát kapta, amelyik jutott, vagyis amelyik a háziorvosnál rendelkezésre állt" - írták sejtelmesen a politikus kommunikációs munkatársai az Origónak.

Mint ismert, a keleti vakcinákkal csak azután kezdtek oltani itthon, hogy a magyar hatóságok alaposan megvizsgálták azokat. Azóta kiderült, hogy ezek nélkül feleannyi ember kaphatta volna meg az oltást, így pedig az ország egészen biztosan nem lenne az elsők között (egészen pontosan második) az uniós rangsorban.