Oltásellenesség: emberéletekkel játszott az oltásellenes baloldal - videó

baloldal nem segít a járvány elleni védekezésben, GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. március 23. Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője, elnöke napirend előtt felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 23-án. Mögötte egy képviselő a koronavírus-járvány miatt szájmaszkot visel. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már önmagában az, hogy csak három hónappal az első vakcinaszállítmány megérkezése után készítették el az első közös, oltakozásra biztató videójukat a baloldali politikusok, sok mindent elárul. Ma már ugyan tagadják a korábban sokat hangoztatott álláspontjukat az oltóanyagok kapcsán, ugyanakkor az elmúlt hetekben számtalan olyan nyilatkozatot tettek a baloldali politikusok, amelynek eredményeként a választók az oltásellenes állásponttal azonosíthatják őket – mondta Deák Dániel, a XXI. Század Intézet elemzője.
Vágólapra másolva!

Deák Dániel a videóelemzésében emlékeztetett, a közelmúltban több olyan hír is napvilágot látott, amely szerint baloldali politikusok vagy baloldali szimpatizánsok politikai okokból utasították el a számukra felkínált életmentő vakcinát, majd ezt követően elkapták a fertőzést, aminek következtében tragikus módon meghaltak. A vezető elemző kiemelte: mindez annak az eredménye, hogy a baloldali politikusok hosszú hónapokon keresztül oltásellenes kampányt folytattak, melynek keretében a keleti vakcinákba vetett társadalmi bizalmat rombolták, sőt ezen vakcinák betiltását is követelték.

Deák Dániel szerint mindez elképesztően felelőtlen kampány volt, aminek sajnos emberéletekben mérhető következménye lett. Hozzátette:

Jól jelzi, hogy nem gondolják komolyan az oltáspárti álláspontot az elemző szerint, hogy csupán három hónappal az első vakcinaszállítmány megérkezése után készítettek egy közös, oltásra buzdító felvételt, nem pedig korábban.

Mindegyik baloldali párt oltásellenes

Ha valóban oltáspárti álláspontot képviselnének, akkor nem késlekedtek volna egy ilyen videó elkészítésével – hangsúlyozta Deák Dániel. Emlékeztetett, az összes baloldali párt oltásellenes kampányt folytatott. A DK frakciószóvivője, Varga Zoltán például azzal gyanúsította meg a kormányt, hogy hamis kínai vakcinákat rendel; a momentumos Fekete-Győr András azt írta ki a Facebookjára, hogy a kormánynak szerinte nem kell orosz vakcinákat rendelnie, hiszen az pénzkidobás; a jobbikos Jakab Péter a parlamentben „kínai cuccnak" nevezte a kínai oltóanyagokat; az MSZP-s Ujhelyi István pedig értetlenkedett, hogy a kormány miért rendel keleti vakcinákat – részletezte Deák Dániel.

Hozzátette: sokáig lehetne még sorolni az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatokat, mindegyikben színtiszta hergelés érzékelhető a keleti oltóanyagokkal szemben, amelyeknek köszönhetően egyébként már emberek százezreit lehetett megvédeni a koronavírus jelentette egészségügyi kockázatoktól.

Hiteltelenség

Deák Dániel szerint ennek a hátterében az állt, hogy

Az elemző hozzátette: ugyanakkor

az idő múlásával folyamatosan nőtt az oltakozási kedv Magyarországon, így már egyre kisebb választói csoportot tudtak megszólítani ezzel az oltásellenes hergeléssel a baloldali politikusok,

emiatt változtattak a kommunikációban.

Ez a nyilvánosság számára ugyanakkor meglehetősen hiteltelen, ahogy a 2015-ös migrációs válság után sem jött be az ilyen típusú kommunikációs pálfordulás a baloldalon, úgy most sem várható az, hogy a baloldalt a lakosság többsége oltáspártinak tartja majd.