Ez egy fontos mérföldkő a felsőoktatás modernizálása tekintetében

Vágólapra másolva!
Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a felsőoktatási modellváltás fontosságáról, de természetesen a koronavírus-járvány elleni védekezésről is.
Vágólapra másolva!

A politikus elmondta, ma is ülésezik a Parlament, ahol többek között a felsőoktatási modellváltásról is tárgyalnak. Ez azt jelenti, hogy alapítványi vagyonkezelők fogják működtetni azokat az egyetemeket, amelyek ezt a váltást elfogadják. Hozzátette, a modellváltásnak köszönhetően soha nem látott pénz áramlik be a felsőoktatásba, hazai és uniós források egyaránt, mindenki abban reménykedik, hogy ez még versenyképesebbé teszi Magyarországot.

A képviselő szerint azért is szükséges a váltás, mert eddig az egyetemeket gúzsba kötötte az állami fenntartás miatt az összes állami szabály. Nem lehetett bevezetni eddig a teljesítményalapú bérezést, a közbeszerzési szabályok is nehezítették az életet, példaként hozva fel azt, hogy egy külföldi vendégprofesszor meghívásához egy meghívásos pályázatot kellett lebonyolítani. Az alapítványi működés jóval nagyobb szabadságot biztosít az egyetemeknek, valamint ezzel a felsőoktatás jóval közelebb kerül ahhoz a piaci szférához, amelynek egyébként képzi a szakembereket. Ez egy fontos mérföldkő a felsőoktatás modernizálása tekintetében – emelte ki, a híres magyar kreativitás, tudás már rendelkezésre áll, mindezekhez jön hozzá az intézményi háttér.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.