Hogyan lehet idén érettségizni?

érettségi 2020, koronavírus, járvány, Budapest, diák, diákok, maszk, történelem érettségi, Szerb Antal Gimnázium
Vágólapra másolva!
Újabb részletek derültek ki az idei érettségiről.
Vágólapra másolva!

Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár elmondta, a harmadik hullámra való tekintettel március 8. óta bezártak az iskolák.

Április 19-e közel van az érettségihez, így úgy döntöttek, hogy a 9-12. évfolyam május 10-én tér vissza a jelenléti oktatásra. Az óvodák és általános iskolák április 19-től nyithatnak.

Csak írásbeli érettségi lesz, azonban megtartják az előre hozott vizsgákat – magyarázta. Szóbeli vizsga csak ott lesz, ahol nincs írásbeli.

– hívta fel a figyelmet. Egy helyiségben 10 fő tartózkodhat maximum, a tavalyi egészségügyi szabályok idén is érvényesek lesznek – emelte ki.

Idén is csak írásbeli érettségik lesznek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ekkor tehető szóbeli vizsga

Részletekbe menően elmondta, a nyelvi érettségi a vonatkozó nyelvvizsga-egyenértékűségre vonatkozó szabályoknak megfelelően a szóbeli viszgarész nélkül is érvényes lesz mint nyelvvizsga. Ha bármely vizsgatárgyból középszinten a tanuló nem éri el a 25%-ot (az elégséges határát), de a 12%-ot igen, akkor szóbeli vizsgát tehet. A testnevelés-érettségihez is kapcsolódnak engedmények.

Akik "fizetős" vizsgákat tennének most, azok visszakaphatják a pénzüket, vagy szeptemberre halaszthatják a vizsgájukat, de Maruzsa Zoltán mindenkit arra buzdít, hogy ne halasszon.

A PEDAGÓGUSOK 2. KÖRÖS OLTÁSÁNAK MEGSZERVEZÉSEKOR FIGYELEMMEL LESZNEK ARRA, HOGY NE A NAGYSZÁMÚ PEDAGÓGUS BEVONÁSÁVAL MEGVALÓSULÓ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGÁK IDŐPONTJÁRA ESSEN.

A pedagógusok második körös oltásának megszervezésekor figyelemmel lesznek arra, hogy ne a nagyszámú pedagógus bevonásával megvalósuló írásbeli érettségi vizsgák időpontjára essen.

Maruzsa Zoltán maga is felügyelni fog írásbeli vizsgákon.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette, 615-en nem viseltek maszkot csütörtökön, 602-en voltak közterületen, 173 ember szegte meg a kijárási tilalmat és a gyülekezési szabályokat.

Mindenki regisztráljon, aki eddig nem tette!

Galgóczi Ágnes NNK-főosztályvezető kiemelte, még mindig sok a kórházban ápolt és a gépi lélegeztetett, de jól halad az oltási program, 1,126 millióan már két oltással rendelkeznek, az oltási rangsorban 2. helyen áll Magyarország az EU-n belül.

Megerősítette, a jövő héttől már hatféle vakcina áll rendelkezésre - utalt a Janssen egydózisos vakcina érkezésére.

Figyelmeztetett, akit egyszer beoltottak, a második oltására is menjen el, ettől ugyanis tartósabb védelem alakul ki, és üzente azt is, hogy mindenki regisztráljon.