Az elmúlt hónapok folyamán az M1 több riportban is beszámolt a magyar kórházakban folytatott egészségügyi ellátásról - írja a Magyar Nemzet. A csatorna által készített kórházi riportok rámutatnak: az egészségügyi dolgozók mindent megtesznek, hogy megmentsék a fertőzésen áteső betegek életét.

A Szegedi Tudományegyetem Járványügyi Ellátó Központjának igazgatója az M1-nek nyilatkozva elmondta: a koronavírus-járvány harmadik hullámában gyakran egész családok kerülnek kórházba.  Pető Zoltán tájékoztatása szerint jelenleg egy ötszintes centrumban látják el a koronavírus-fertőzötteket, azonban az ellátás igénye folyamatosan bővül. 

A járvány harmadik hullámának nehezebb időszakában napi hatvan beteget is behoz a mentő. 

A koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülők száma napról napra emelkedik, ezért folyamatosan bővíteni kell az ellátásukat szolgáló részleget – derült ki a Honvéd Kórház covid-belgyógyászati osztályán készített márciusi beszámolóból.

Az orvosok munkáját bemutató felvételen elhangzott, hogy közel száz beteg fekszik a covid-belgyógyászati osztályon és ötvenöt koronavírus-fertőzött a kórház intenzív osztályán. 

A kórház szakorvosa a felvételen hangsúlyozta: a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen a járványügyi szabályok betartása és a védőoltás elfogadása. 

A 2020 márciusában hozott kormányzati döntés értelmében két és fél hét alatt épült fel a Kiskunhalasi Járványkórház. Akkor még nem volt szükség az intézmény kihasználására, a köztévé múlt hónapban készített riportja szerint viszont a járvány harmadik hullámában már közel teljes kihasználtsággal működik. 

A mobilkórház szakemberei által kidolgozott kombinált terápia teszi lehetővé, hogy a világszerte jellemző, az invazív gépi lélegeztetéssel kezelt betegek elhalálozási aránya a felére csökkent.

Február végén a Magyar Honvédség Egészségterápiás Központjában készített riportot az M1 stábja. A felvételen megszólaló intenzív terápiás szakorvos elmondta, hogy az intenzív osztály dolgozói számára is megdöbbentő, milyen nagy arányban alakul ki olyan megbetegedés a vírusfertőzés következtében, amikor már nem lehet megmenteni a beteget. A szakember kiemelte: a Magyarországon elérhető oltások biztonságosak és az egyetlen megoldást jelentik arra, hogy megfertőződés esetén a beteg ne kerüljön kórházba.