Egyre nevetségesebbé válik a baloldali előválasztás, Gyurcsány mindent visz

JAKAB Péter beszél felszólal frakcióvezető Közéleti személyiség foglalkozása plenáris ülés politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Budapest, 2020. december 14. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője azonnali kérdést tesz fel a miniszterelnöknek az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. december 14-én. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke is bejelentette, hogy pártjuk nem indít az összes körzetben jelöltet a baloldali előválasztáson. Jelenlegi állás szerint egyedül a Demokratikus Koalíció (DK) politikusai indulnak el mindenhol, ami ismét csak azt jelzi, hogy a baloldalon egyértelműen Gyurcsány Ferenc a főnök. 
Vágólapra másolva!

A baloldali pártelnökök idén februárban jelentették be, hogy mind a 106 választókörzetben előválasztás útján fogják kiválasztani a közös képviselőjelölteket. Közleményükben még azt is írták, hogy "az előválasztás a demokrácia valódi ünnepe lesz", hiszen az emberek dönthetnek a kérdésben.

Sorra mondják vissza

Bár a bejelentés óta eltelt két hónap, nem látszik, hogy komoly előrelépés történt volna az ügyben. Egyelőre még az is bizonytalan lábakon áll, hogy pontosan mikor tartanák meg az eseményt. Amiben egyetértés van a pártok között, hogy legkésőbb október 23-ig le kellene zárni az egészet, és szerencsés lenne szeptemberben megtartani az előválasztást.

Ezenkívül a legtöbb dologban nem sikerült közös nevezőre jutniuk, leginkább az online szavazás módjáról megy az (ál)vita - mert a végén úgyis Gyurcsány szava számít. Az elmúlt napokban az összefogás több pártja is úgy döntött, hogy nem mérettetik meg magukat az összes körzetben. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy

nem lesz valódi verseny, Gyurcsány Ferenc dönt majd.

Jakab Péter hátralépett kettőt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Tóth Bertalan, a MSZP társelnöke egy tegnap délutáni háttérbeszélgetésen bejelentette, hogy mindössze hatvan-hetven választókerületben lesz az MSZP-Párbeszéd szövetségnek jelöltje az előválasztáson. Külön kiemelte, hogy nem lesz olyan körzet, ahol az MSZP és a Párbeszéd egymás ellen indulna, a jelöltekről pedig áprilisban fognak dönteni.

Szintén tegnap közölte Jakab Péter Jobbik-elnök az Alfahírnek adott interjújában, hogy egészen biztosan nem fognak mind a 106 körzetben jelöltet indítani, csak ott, ahol esélyesek a győzelemre. Azt, hogy melyek ezek a körzetek, nem árulta el a pártelnök, azt viszont kiemelte, hogy új nevek is lesznek a jelöltjeik között.

Mindennek persze van egy olyan olvasata is, hogy sem az MSZP-ben, sem a Jobbikban nincs annyi komolyan vehető politikus, akiket el lehetne indítani ősszel. Ez pedig azt feltételezi, hogy a baloldalon komoly hiány van képzett és hiteles politikusokból. Ennek kapcsán érdemes megnézni, hogy a többi párt hogyan áll a kérdéshez.

Gyurcsányék mindent vihetnek

Bár az elmúlt hetekben a Momentum és az LMP is több indulóját bemutatta a nyilvánosságnak, eddig még egyikük sem jelentette ki kategorikusan, hogy mind a 106 körzetben lesz jelöltjük.

Ez azért érdekes, mert a legutóbbi parlamenti választáson mind a Jobbik, mind az MSZP-Párbeszéd, mind az LMP, és mind a Momentum ki tudott állítani 106 jelöltet (igaz, történtek visszalépések), ami szintén arra enged következtetni, hogy a pártok most igyekeznek egymás között előre koordinálni az induló helyeket.

Egyetlen kakukktojás van, mégpedig a Demokratikus Koalíció (DK). Barkóczi Balázs pártszóvivő még februárban nyomatékosította, hogy "a DK-nak legnagyobb ellenzéki pártként mind a 106 egyéni választókerületben lesz jelöltje". A baloldali párt honlapján megjelent egy nyolcvan nevet tartalmazó lista, körzetenkénti bontásban, amiből az következik, hogy ezeken a helyeken már most megvannak az indulóik. Mint ismert,

Gyurcsány Ferenc hosszú ideje a baloldal vezetője, egyedül szabja meg a szabályokat, feltételeket.

Az, hogy a pártelnök mindenhol indít jelöltet, tökéletesen illeszkedik az eddigi stratégiájába, miszerint tudatosan leuralja, és nyomás alá helyezi a szövetségeseit.