Kutyacsempészettel vádolják a DK-s Szaniszló Sándorékkal szerződésben álló állatvédő szervezetet

Vágólapra másolva!
Az állatvédők illegális kutyakereskedelemmel vádolják a Tetovált Állatmentők egyik tagját, aki elmondásuk szerint rendszeresen felbukkan a furgonjával a Liszt Ferenc-repülőtéren, és pakolássza a különböző divatfajtákat a járművébe. Bár az érintett tagadja az ellene felhozott vádakat, az ügyben több kérdés is felmerül, főleg hogy az őt foglalkoztató állatmentő szervezet az elmúlt másfél évben két alkalommal is megbízást kapott a Szaniszló Sándor (DK) által vezetett pestszentlőrinci önkormányzattól. A Tetováltak annak köszönhetik sikereiket, hogy vezetőjüknek, Perédi Gergelynek erős párbeszédes kapcsolatai vannak. Karácsony Gergelyék tehát a XVIII. kerületben - stílszerűen fogalmazva - rátették a mancsukat az állatvédelem ügyére, azonban az igazán fajsúlyos dolgokban egyelőre még nem történt előrelépés.
Vágólapra másolva!

"Hatékony és szakértő állatvédelmi járőrszolgálatot állítunk fel" - többek között ez szerepelt Szaniszló Sándor pestszentlőrinci polgármester választási programjában, amiben egyébként kiemelt helyet kapott az állatvédelem.

Döntés, amiből nem lett semmi

A 2019 őszén megtartott önkormányzati választáson a baloldali összefogás hozta a kerületet, kényelmes többségbe kerülve a helyi képviselő-testületben. Ennek ellenére képviselőiket nem lehet kapkodással megvádolni: az állatvédelmi járőrszolgálat felállításának ügye csupán jó pár hónappal a választások után, 2020 februárjában került a közgyűlés elé.

Petrovai László párbeszédes alpolgármester előterjesztésében azt indítványozta, hogy a polgármester vizsgálja meg az állatvédelmi járőrszolgálat szervezeti kialakításának lehetőségeit. Ennek oka érthető: a legtöbb kerülettel ellentétben Pestszentlőrincnek nincs ilyen testülete, ami komoly problémát jelent mind a lakosoknak, mind az állattartóknak. "Sajnos az elmúlt években egyre több kóbor kutya tűnik fel, és sok az elütött tetem" - szólt az indoklás.

A dokumentumban Petrovai végigvette, hogy miért lenne szükséges felállítani a járőrszolgálatot. Többek között azt hozta fel, hogy ilyen formában gyorsan lehetne reagálni az állatkínzásokra. De olyan érvek is előkerültek a baloldali politikus tarsolyából, miszerint a testület munkatársai olyan munkákat is elvégezhetnének, amire a hivatalnak nincs kapacitása, így például ellenőrizhetnék a kutyafuttatókat és az ürülékgyűjtő edényeket.

Forrás: BP18.hu

Petrovai még azt is elképzelte, hogy a kerület honlapján külön menüpontot kap majd a téma. A február 28-ai testületi ülésen a képviselők elfogadták az indítványt, amivel később több baloldali politikus is büszkélkedett a közösségi oldalán: maga az ötletgazda, Petrovai László és Kassai Dániel önkormányzati képviselő is posztolt a témában, azt sugallva, hogy az önkormányzat komoly előrelépést tett az állatvédelem területén.

Csakhogy telt-múlt az idő, és az ügy nem haladt előre: az előterjesztésben június 25-e szerepelt határidőként, de mivel a megadott időpontig semmi nem történt, így az önkormányzat kitolta azt tavaly decemberig. Ez a határidő is lejárt, az állatvédelmi járőrszolgálat felállításával kapcsolatos vizsgálatról pedig azóta sincs hír. Nagyon úgy néz ki, hogy Szaniszló kiemelt kampányígéretéből nem lesz semmi, ehelyett inkább a baráti állatvédelmi szervezetek helyzetbe hozására helyezte a hangsúlyt, aminek elsősorban az állatvédők és az állatbarátok látják a kárát.

Előnyben a baráti szervezet

Az Origo közérdekű adatigényléssel fordult a pestszentlőrinci-pestszentimrei önkormányzathoz, azt tudakolva, hogy Szaniszlóék az önkormányzati választást követően kivel, mikor és miről kötöttek állatvédelmi együttműködési szerződést.

A DK-s polgármester válaszából kiderült, hogy az elmúlt másfél évben két szervezetnek adtak három megbízást. Az első számú nyertessel, a Polisz Biztonsági Kft.-vel tavaly áprilisban kötöttek határozatlan időtartamra szerződést olyan formában, hogy a járvány végéig a vírus miatt kórházi ápolásra szorulók, a kedvenceikről gondoskodni nem tudók állatainak elszállításáért 10 ezer forint + áfás díjat, őrzéséért pedig állatonként és naponta 2 ezer forint + áfás díjat fizetnek nekik. A szerződésbe ugyanakkor belevették azt is, hogy ennek összege maximum 2 millió forintig terjedhet.

Mint a kikért dokumentumokból kiderült, az önkormányzat a választás óta kétszer szerződött a Tetovált Állatmentők Állatvédelmi Egyesületével. Először tavaly áprilisban a Poliszéhoz hasonló konstrukcióban, igaz, ők állatonként és naponta nem 2, hanem 3 ezret kaptak az őrzésért. Valamit nagyon jól csinálhattak, hiszen az önkormányzat ezzel párhuzamosan tavaly augusztusban jobb kondíciókkal újabb megbízást adott nekik, igaz, csak egyéves időtartamra.

Forrás: Origo

Mégis hogyan került nyeregbe a civil szervezet? Minden bizonnyal a politikai kapcsolatain keresztül, ugyanis a Tetováltak vezetőjének, Perédi Gergelynek erős pozíciói vannak a Párbeszédben, és nem mellesleg kiváló kapcsolatot ápol a kerületi állatvédelemmel nyomuló Petrovai László alpolgármesterrel, akinek még a választási kampányában is részt vett. Ezt mutatja, hogy tavaly karácsony előtt Perédi kedélyes stílusban kívánt minden jót a párbeszédes politikusnak. Magyarán,

a baloldali vezetésű kerületben politikai alapon adtak jól fizető megbízásokat állatvédelmi ügyekben.

Úgy, hogy mindeközben az eredeti cél, az állatvédelmi járőrszolgálat felállításának ügye elsikkadt. Segítőnk szerint a DK-s városvezetés pénzkifizető helyet csinált az állatvédelemből, még ezen a téren is a haverokat hozta helyzetbe, miközben a helyi állatmentő csoport tele van munkával, hiszen soha nem látott számú kóbor kutya kering a kerületben.

Forrás: Facebook/Petrovai László

Perédi egyébként nemcsak Pestszentlőrincre van bekötve a baloldali párton keresztül: Varga Attila, kispesti párbeszédes alpolgármester bizalmasaként külsős tag lett a helyi ügyrendi bizottságban. Úgy tudjuk, hogy Varga és Petrovai egyaránt pártfogolja a Tetováltak elnökét.

Bár egyáltalán nem szerencsés, ha egy civil vezető nyíltan egy politikai pártnak a szekerét tolja, a politikai és a civil szféra határán billegő Perédit ez szemmel láthatóan nem érdekli. Az állatvédő szervezet elnökeként V. Naszályi Márta budavári kampányába is besegített, sőt, az időközben polgármesterré választott politikussal még fotózkodott is.

Amikor a civil és a politikai szféra összeér: Perédi Gergely, a Tetovált Állatmentők vezetője és V. Naszályi Márta budavári polgármester a 2019-es önkormányzati választási kampányban Forrás: Origo

Bár a Tetovált Állatmentők csapata kifejezetten jól fekszik bizonyos politikai körökben, ez már kevésbé mondható el az állatvédőkről.

Csempészéssel gyanúsítják

"Kedves unatkozó állatmentők és civil kanapéharcosok! Panzióm élőállat-reptértranszferrel és panziótartással is foglalkozik, viszont mellette több mint öt éve a Tetovált Állatmentők tagja is vagyok. Az, hogy a reptérnél készítettek egy képet a kocsimról, amin a panzióm és a Tetováltak neve, logója is szerepel, majd rá van mondva, hogy kölyökkutya-kereskedelem, az vicc" - így reagált az általa vezetett Édenkert kutyapanzió közösségi oldalán Lelkes Dániel, a Perédi Gergely-féle Tetováltak egyik oszlopos tagja arra a vádra, miszerint illegális kutyakereskedelmet folytat.

Az Édenkert valóban vállal reptéri transzfereket, 5 ezer forint egy fuvar, azonban ez az állatvédők szerint még nem bizonyít semmit.

Forrás: Origo

Bár Lelkes viccnek tartotta az állatvédők állításait, utóbb valamiért mégis törölte bejegyzését. Az Origóhoz eljuttatott fényképen jól látszik, amint egy fehér autó parkol a Liszt Ferenc-repülőtéren, és a járművön rajta van a pestszentlőrinci önkormányzat által kétszer is megbízott Tetováltak logója.

A Tetovált Állatmentők furgonja a Liszt Ferenc-repülőtéren Forrás: Origo

Segítőnk arról számolt be, hogy "Lelkes Dánielt rendszeresen látják a reptér parkolójában, ahogyan francia bulldogokat és más divatfajtákat pakolászik a tetkós-matricás autójába".

- mesélte el elméletét, kiemelve, hogy akár összefüggés lehet a baloldali városvezetés és az illegális tevékenység között. Hozzátette, hogy az állatvédők megrökönyödéssel figyelik a Tetováltak, azon belül is Lelkes Dániel tevékenységét.

Nehezített pálya

Az illegális kutyakereskedelemre és a beteg kiskutyák külföldre exportálására egy konkrét korrupciós iparág épül. Sokan így próbálják megszedni magukat, hiszen ez sokáig könnyű pénzszerzési lehetőségnek bizonyult.

A Nébih azonban februárban szigorított: a kisállat-kereskedelemmel foglalkozóknak, kutyaszaporítóknak kötelező jelleggel előírta, hogy április elsejétől be kell jelenteniük tevékenységüket. Az intézkedés kétségkívül fontos lépés volt az állatkínzó kutyaszaporítók, az illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorításáért folyó munkában. Az új szisztémában ugyanis visszakövethetőek lesznek azok a szaporítók, akik beteg kiskutyákat exportálnak külföldre.