Jövő héten elérjük a 3 millió beoltottat, a kormány ezután dönt az újraindítás következő lépéseiről

Orosháza, 2021. április 5. Kardosné Huszár Ildikó klinikai diabetológiai szakedukátor beolt egy nőt a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának első adagjával az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézetben kialakított oltóponton 2021. április 5-én. MTI/Rosta Tibor
Vágólapra másolva!
Továbbra is a világ egyik legsikeresebb oltási programja zajlik Magyarországon, amely jelentős részben köszönhető annak, hogy az Európai Unión belül egyedüliként öt különböző vakcina is elérhető itthon. A keleti oltóanyagok segítségével jövő hét első felében nagy valószínűséggel a beoltottak száma átlépi a hárommilliót, ezt követően pedig a kormány megkezdi a tárgyalásokat az újraindítás következő lépéseiről. A jelenlegi ütem mellett a hónap végére minden regisztráltat beolthatnak, így Magyarországon az elsők között indulhat újra a megszokott élet, a járványügyi szabályok betartása mellett. Továbbra is fontos azonban, hogy minél többen regisztráljanak, hiszen csak a nyájimmunitás elérése akadályozhatja meg az újabb járványhullámok kialakulását.
Vágólapra másolva!

Európa egyik legsikeresebb oltási programja a magyar

Magyarországon továbbra is az Európai Unió második legsikeresebb oltási kampánya zajlik Málta mögött, és világszinten is a szoros élmezőnybe tartozunk a lakosságarányosan beadott vakcinák tekintetében. A legfrissebb adatok szerint már a magyarok 28,26 százaléka hozzájutott legalább az első oltáshoz, ami 2 835 894 főt jelent, közülük 1 197 685-en már a második dózist is megkapták.

A magyar oltási sebességet jól tükrözi, hogy közel kétszer annyi embert oltottak be itthon lakosságarányosan, mint az európai uniós átlag, ahol eddig a teljes lakosság 14,86 százaléka jutott hozzá a vakcinához. Szintén jócskán túlszárnyaljuk az olyan nyugati országokat, mint Németország (15,23%), Franciaország (15,66%), Belgium (15,41%) és Spanyolország (15,13%).

Illusztráció Forrás: MTI/Rosta Tibor

Magyarország kedvező helyzete nagyban köszönhető a keleti vakcináknak, hiszen az Európai Unión belül egyedüliként öt különböző oltóanyagot (Pfizer, Moderna, Szputnyik V, Sinopharm, AstraZeneca) használnak itthon a nyájimmunitás mihamarabbi kialakításának érdekében. A kormány még időben, a brüsszeli kudarcba fulladt vakcinabeszerzést megelőzően felismerte, hogy több lábon kell állni, és a lehető legtöbb forrásból be kell szerezni a hatásos, hatékony és biztonságos oltóanyagokat, és nem szabad politikai kérdést csinálni a vakcinációból.

A keleti vakcinák segítségével sikerült több százezer ember életét megmenteni, és Magyarország jó úton jár afelé, hogy az elsőként nyitó országok között szerepeljen.

Hamarosan a hatodik vakcina is megérkezik Magyarországra

Az oltási kampány a következő héten meg tovább gyorsulhat, hiszen a most elérhető öt vakcina mellé egy hatodik is érkezik, az egydózisú amerikai Janssen vektorvakcinája. Ahogy korábban megírtuk, a vakcina a koronavírus legfontosabb fehérjéjét, az immunválaszt kiváltó fehérjetüskéket a szervezetünkkel készítteti el.

A fehérjetüskét kódoló gént a szakértők adenovírusokba ültették, ezek lesznek a vektorok, vagyis a génhordozók.

Az adenovírusok olyan kórokozók, amik általában enyhe, megfázásszerű tüneteket okoznak. A Janssen kutatói egy módosított adenovírust, az Ad26-t jelölték ki a koronavírus génjének szállítására. Ezt követően a vírusrészecskét úgy módosították, hogy be tudjanak ugyan jutni a sejtekbe, de ott ne sokszorozódjanak, és ne ártsanak.

Illusztráció Forrás: AFP/Mark Ralston

A fehérjetüske génjét hordozó adenovírus előbb a sejtfelszínhez kötődik, majd a sejt belsejébe kerül. Itt a sejtmaghoz vándorol, amibe bejuttatja az általa szállított genetikai anyagot. A DNS által kódolt információk úgynevezett hírvivő RNS-be (mRNS) íródnak át. Az mRNS végül a riboszóma nevű sejtszervecskéhez kerül, ahol megtörténik a fehérjetüske legyártása. A fehérjetüskék végül beindítják az immunrendszer működését, és kialakul a védelem.

Kinyitnak az iskolák, hamarosan újabb enyhítésekről dönt a kormány

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón tájékoztatta a lakosságot arról, hogy várhatóan jövő héten eléri a beoltottak száma a hárommillió főt, ezzel egyidejűleg pedig a kormány dönteni fog a lépcsőzetes újraindítás következő lépéseiről. Gulyás Gergely kiemelte, hogy valamennyi újraindítással kapcsolatos intézkedés az oltások számától függ, amivel jól haladunk, hiszen Magyarország Európában a leggyorsabban oltó országok közé tartozik.

Orbán Viktor miniszterelnök Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy már áprilisban átlépheti a 4 millió főt az oltottak száma, vagyis hamarosan minden regisztrált sorra kerülhet. Április 19-én kinyitnak az iskolák, mivel a szakemberek már elvégezték az intézmények fertőtlenítését, a pedagógusokat pedig előre vették az oltási tervben, döntő többségük már meg is kapta a biztonságos kezdéshez szükséges vakcinát.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint viszont a középiskolákban csak az érettségi befejezését követően, május 10-én indul újra a személyes találkozókra alapuló oktatás.

Gulyás Gergely arról is beszélt, a kormány 3,5-4 millió beoltott esetén dönthet arról is, hogy milyen előnyei lesznek a védettségi igazolványnak.

Orbán Viktor miniszterelnök szintén fontos bejelentést tett, hiszen tavalyhoz hasonlóan ezúttal is csak írásbeli érettségi lesz. A kormányfő szerint még nincs döntés a 16-18 éves korosztály beoltásáról, de Magyarországon egyébként 13-féle gyermekkorban adandó oltás van, és általánosságban az a jellemző, hogy a szülők körében szinte alig van oltásellenes mozgalom, bíznak a vakcinákban.

Arról, hogy milyen enyhítések jöhetnek 3-3,5 millió ember beoltását követően, várhatóan pénteken dönt a kormány.

Az előzetes információk szerint viszont megnyithatnak majd a vendéglátóhelyek kerthelyiségei, valamint bizonyos szállásadó helyek is. Azt már tudjuk, hogy a nyári sportesemények az oltottak számától függetlenül védettségi igazolványhoz lesznek kötve, ami egyben azt is jelenti, hogy a labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseire is csak így lehet majd kilátogatni.

- mondta a Kossuth Rádiónak adott interjúban pénteken a miniszterelnök.

Fontos, hogy mindenki regisztráljon az oltásra

Orbán Viktor szerint június elejére nyolcmillió magyar állampolgárból képesek leszünk hétmilliót beoltani, de attól tart, hogy nem lesz annyi magát beoltani akaró személy, mint amennyi vakcina, az oltás viszont nem lesz kötelező Magyarországon.

Mint mondta, a regisztráltak száma már elérte a 4 millió főt, ami ugyan növekedés, de a kormány kampányt indít annak érdekében, hogy még többen regisztráljanak. Ehhez híres embereket kértek fel, hogy igyekezzenek ösztönözni az embereket az oltás felvételére.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Mint ismert, a kormány létrehozott egy regisztrációs felületet, a vakcinainfo.gov.hu-t, ahol jelentkezni lehet az oltásra. A központosított regisztrációs rendszerrel az volt a kormány célja, hogy a vakcináció rendezett körülmények között haladjon. Magyarországnak az átoltottsági versenyben való szereplése visszaigazolta a rendszert, bebizonyítva, hogy az működőképes, sőt, kifejezetten hatékony.

Ahogy korábban megírtuk, több kormányzati politikus is hangsúlyozta, hogy mivel kritikus időszak következik, nagyon fontos a regisztráció. A kormány és az orvosok éppen ezért azt kérik mindenkitől, hogyha eddig nem tette volna meg, jelentkezzen az oltásért, hiszen csak így lehet legyőzni a vírust.