Hogyan védje meg magát, aki koronavírusos családtagját ápolja?

covid, koronavírus, ellátás, beteg, otthon, maszk
Vágólapra másolva!
A beteget ápoló családtagok védelme legalább ugyanolyan fontos, mint a koronavírusos beteg aktuális szükségleteinek, megfelelő ellátásának biztosítása. A KOVIDők friss infografikával mutatja be, hogy milyen óvintézkedéseket lehet tenni a hozzátartozók védelmének érdekében.
Vágólapra másolva!

Amennyiben koronavírusos beteget kell ápolnunk otthon, az egyik legfontosabb lépés a beteg elkülönítése, lehetőleg külön szobába, amelynek zárható az ajtaja és jól szellőztethető, vagyis rendelkezik ablakkal.

Figyeljünk oda arra, hogy csak az őt ápoló családtagokkal érintkezzen, és látogatókat ne fogadjon.

A beteg minden esetben viseljen arcmaszkot, amikor érintkezik a háztartásban élőkkel, és érdemes a mellékhelyiség használatakor is sorrendet kialakítani.

A legjobb, ha a fertőzött használja utoljára a mosdót, hiszen utána alaposan fertőtleníteni kell a helyiséget minden alkalom után.

Forrás: Shutterstock

Ne csak a beteget, hanem használati tárgyait is különítsük el. Ügyeljünk arra, hogy saját tányérja, evőeszközei, törülközője, kéztörlője és ágyneműje legyen.

A beteg tányérját, poharát és evőeszközeit a használat után alaposan el kell mosni meleg vízben és kesztyűt használva, majd az erre a célra külön kijelölt konyharuhával kell szárazra törölni.

A beteg ruhaneműit, ágyneműjét, törülközőit és a mosogatáshoz használt konyharuhát legalább 60 °C-on, a családtagok szennyesétől elkülönítve kell kimosni, normál mosószerrel. A ruhák szárítása lehetőleg a napon vagy szárítógépben történjen minél magasabb hőfokon, majd ezt követően vasaljuk is ki őket.

Minden olyan hulladékot, amellyel a beteg érintkezett (pl. ételmaradék, használt papír zsebkendő, orr-szájmaszk) műanyag szemetes zsákba kell dobni, és a zsákot le kell zárni, majd egy második szemetes zsákba bekötve kell a lakossági hulladékgyűjtőbe helyezni.

Az ápoló személyzet védelme érdekében mindenképp szükséges a maszk és kesztyű viselete nemcsak a beteg, hanem azon családtagok számára is, akik otthon kezelik őt.

Forrás: Shutterstock

Szintén lényeges fertőtleníteni azokat a tárgyakat és felületeket, amelyekkel a háztartásban élők rendszeresen érintkeznek. Ilyenek például a kilincs, a távirányítók és a villanyok kapcsológombjai. A fertőtlenítés történhet alkoholos fertőtlenítővel, szappanos vízzel vagy akár háztartási fertőtlenítőszerrel is.

Az sem mindegy, hogy az elhasznált kesztyűt miként vesszük le. A helyes rutin, amelyet jó megjegyezni, az alábbi:

  1. kesztyű levétele kifordítva,
  2. szappanos kézmosás, legalább 20 másodperces átdörzsöléssel, meleg vízzel
  3. arcmaszk levétele
  4. szappanos kézmosás, legalább 20 másodperces átdörzsöléssel, meleg vízzel
  • a levett kesztyűt és arcmaszkot az elhasználásuk után a fertőzött hulladékok gyűjtőzsákjába kell dobni
  • A szappanos vizes oldat hatékonyabb a vírus ellen, mint az alkoholos oldat.