Már megint a kínai vakcináról terjeszt álhírt az oltásellenes baloldal

oltásellenes, baloldal, Országgyűlés, Vadai Ágnes
Budapest, 2021. március 16. Vadai Ágnes, a DK képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. március 16-án. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Bár a kínai járványügyi központ egyértelműen cáfolta a kínai oltóanyagokkal kapcsolatos sajtójelentéseket, a hazai baloldal újra támadni kezdte a keleti vakcinákat. Most Vadai Ágnes Gyurcsány-párti, és Hadházy Ákos radikális baloldali képviselő folytatta a baloldal oltásellenes kampányát. Mint ismert, a parlamenti képviselettel rendelkező baloldali pártok januárban határozati javaslatot nyújtottak be annak érdekében, hogy megakadályozzák a keleti oltóanyagok használatát.
Vágólapra másolva!

Sajtóhírek szerint Kao Fu, a kínai járványügyi központ vezetője szombati, délnyugat-kínai Csengtuban tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy vizsgálják a vakcinák hatékonyságát. Mint kiemelte, az intézkedés célja az, hogy eredményesebbé tegyék az oltási folyamatot. "Ennek érdekében pedig számba vesszük annak a lehetőségét is, hogy változtatunk az adagok számán és az adagok beadása között eltelt időn" - emelte ki, körülírva, hogyan lehetne növelni a vakcináik hatékonyságát.

Újabb támadás a vakcinák ellen

Ezt több helyen úgy értelmezték, hogy a kínai vakcinák nem elég hatékonyak. Csakhogy erről szó sincs, Kao Fu mai nyilatkozatában félreértésnek nevezte a médiában és a közösségi oldalon megjelent híreket. "A tudósok világszerte megbeszéléseket folytatnak az oltóanyagok hatásosságáról, ebben nincs semmi meglepő" - húzta alá, hogy ez természetes jelenség egy ilyen helyzetben.

Hiába cáfolta a sajtó híreszteléseit a kínai járványügyi központ igazgatója, több baloldali politikus újra támadást intézett az életmentő oltások ellen.

Nem zavarta Vadai Ágnest, a Demokratikus Koalíció parlamenti képviselőjét Kao Fu nyilatkozata, és nemrég közzétett posztjában a kínai vakcináknak rontott. "A kínai Járványügyi Központ igazgatója elismerte, hogy a vakcináik nem elég hatékonyak. Nos? Valaki a kormányból reagálna erre a hírre?" - írta a baloldali politikus.

A baloldal oltásellenes kampányában eddig is aktív Hadházy Ákos is megszólalt az ügyben, és egyenesen úgy fogalmazott, hogy Kína "gyógyszerkísérletet" folytat. Ez a kifejezés visszatérő elem a független parlamenti képviselőnél, március elején közzétett posztjában is ezt írta. "(..) Ezzel oltani tömegeket: gyógyszerkísérlet" - fogalmazott akkor.

Bodnár Zoltán ex-SZDSZ-es politikus, a Liberálisok korábbi főpolgármester-jelöltje, a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. jelenlegi vezetője is foglalkozott a témával közösségi oldalán. "A nem nagyon magas hatásfokú védettség a Sinovac vakcinája esetén 50 százalékos. Hát ez tényleg nem nagyon magas, de még csak kicsit sem magas" - írta gúnyolódva.

Operatív Törzs: Nincs ok változtatni

A téma szóba került az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján is. Müller Cecília országos tisztifőorvos kijelentette, nincsen oka annak, hogy Magyarország változtasson a Sinopharm hazai alkalmazásával kapcsolatban. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a gyártó vagy egy hivatalos közlés ezt deklarálja, addig semmiképpen nem.

- szögezte le a szakember.

Megtiltották volna a Sinopharm használatát

Mint ismert, a baloldal hónapok óta támadja a vakcinákat, különösen az oroszt és a kínait. A Demokratikus Koalíció előbb online egyeztetést indított a Szputnyik V-vel kapcsolatban, majd aláírásgyűjtést kezdeményezett a Sinopharm ellen, aminek később egyébként a betiltását is követelte.

Bár rengeteg oltásellenes megnyilvánulást, akciót fel lehetne hozni a baloldaltól, a legerősebb az volt mind közül, amikor januárban parlamenti képviselőik egy határozati javaslattal akadályozták volna meg a keleti vakcinák használatát. Jól mutatja az oltásokhoz való viszonyulását a baloldalnak, hogy az öt parlamenti képviselettel rendelkező párt (DK, Jobbik, MSZP, LMP, Párbeszéd) ötvenkét képviselőjéből ötven aláírta a kezdeményezést.

Ahogy mai cikkünkben megírtuk, a baloldali pártok még mindig nem vonták vissza a Sinopharm betiltását célzó javaslatukat, ami azt jelzi, hogy folytatni akarják a keleti vakcinák elleni kampányukat.