Magyarország oltásbajnok, az Európai Unió más országai a hátunkat nézik - fogalmazott a kormányszóvivő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában hétfő reggel.

Szentkirályi Alexandra felhívta rá a figyelmet: Magyarországon már több mint minden negyedik ember megkapta az oltást. A cél az, hogy minél rövidebb idő alatt minél többeket be lehessen oltani. 

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivőForrás: MTI/Balogh Zoltán

Elmondta: folyamatosan dolgoznak az oltási munkacsoport tagjai, a háziorvosok és az oltópontokon szolgálatot teljesítők. Korán reggel elindulnak a vakcinaszállítmányok a raktárakból az oltási helyekre, a behívott emberek pedig nagy számban meg is jelennek ott.

Szentkirályi Alexandra úgy fogalmazott: az oltások számának csak a beérkező vakcinák szabnak határt, és ebben Magyarország jól áll, hiszen nemcsak a brüsszeli, hanem a keleti vakcinákkal is számolhat. A kormányszóvivő hangsúlyozta: most már minden zárás csak korlátozni tudja a járvány terjedését, megakadályozni már nem, és minden oltással egyre közelebb leszünk a szabad élethez.

Tájékoztatása szerint a hétvégén fejeződött be a pedagógusok második körös oltása, csütörtök és vasárnap között újabb százezren kaptak oltást.  Az általános iskolák és az óvodák április 19-ei nyitását a honvédség is segíti, már 135 intézményt fertőtlenítettek a katonák - mondta.

Kiemelte: az érettségik biztonságos lebonyolítása érdekében a középiskolákban csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, viszont kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat továbbra is szervezhetnek az intézmények.  A tavalyihoz hasonlóan idén is, ahol lehet, csak írásbeli érettségiket tartanak.

A kormányszóvivő arról is beszélt: a kormány mindent megtesz azért, hogy minél több munkahelyet megőrizzen, és ahol szükséges, ott újakat lehessen létrehozni. Példaként említette, hogy eddig már több mint 155 ezer munkavállaló után igényeltek ágazati bértámogatást a legnehezebb helyzetbe került szektorokban, amely a nyitásoktól függetlenül a teljes áprilisi hónapra jár az érintetteknek. 

Minden egyes beadott oltással közelebb vagyunk ahhoz, hogy újraindulhasson az élet  - jelentette ki Szentkirályi Alexandra.

A kormányszóvivő a közösségi oldalán is megosztott egy bejegyzést, amelynek alapján szintén kijelentette, hogy 

a magyar oltási program Európa élvonalában van: hazánk lakosságának 29 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 15 százalékos átlaggal.