A keleti vakcináknak köszönhetően Magyarországon közel 30 százalékos az átoltottság, más európai országok ennek felét sem érik el - minderről Zsigmond Barna Pál, a Fidesz frakcióvezető-helyettese beszélt napirend előtti felszólalásában hétfőn az Országgyűlésben. 

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) a kormány járványkezelését és a magyar oltási program sikerét méltatta napirend előtti felszólalásában hétfőn. Hangsúlyozta:  a keleti vakcináknak köszönhetően Magyarországon közel 30 százalékos az átoltottság, más európai országok ennek felét sem érik el.  Ugyanakkor szerinte nem lehet szó nélkül elmenni a baloldal aljas és kétszínű kampánya mellett, amelynek során másokat lebeszélnek a keleti oltásokról, magukat viszont beolttatják. Arra szólította fel a baloldalt, hogy hagyja abba a szánalmas szélkakaskodást és az emberek félrevezetését az oltásokkal kapcsolatban.

Magyar Levente, a külügyi tárca államtitkára azt emelte ki:  ha az elmúlt 10 évben a kormány nem vette volna komolyan a keleti irányú kapcsolatok építését, akkor most keleti vakcinák sem lennének Magyarországon. 
Úgy értékelt: a baloldal megint a legkritikusabb időszakban támadja hátba a nemzetet. Szerinte azt a transzparenciát, amivel a halottak számát kezelik Magyarországon a hatóságok, méltatni kellene, nem pedig megkérdőjelezi.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint a baloldal megint a legkritikusabb időszakban támadja hátba a nemzetetForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Európának keresztény jövője is legyen

Latorcai János (KDNP) arra emlékezett, hogy 70 éve írták alá az Európai Szén- és Acélközösség megalapításáról szóló szerződést, ami az egyik legelső lépés volt az Európai Unió létrejötte felé. Szerinte ugyanakkor ma az alapító atyák által legfontosabbnak tartott keresztény alapokat becsüli meg legkevésbé a nyugat-európai vezetés és elit. Sőt - folytatta - a keresztény értékeket tudatosan és szisztematikusan igyekeznek kiszorítani a hétköznapokból, miközben a "kollektivista, multikulti és antirasszista mozgalmak erőszakos tüntetéseikkel, a múlt átírására irányuló törekvéseikkel mindent megtesznek az európai kultúra felszámolására".

Szerinte minderről nyugaton már beszélni sem lehet büntetlenül, amit Petry Zsolt - a Hertha BSC volt kapusedzőjének - esete is mutat. Úgy vélte: az alapító atyák személyes életútja és a vezetésükkel végbement európai szellemi és gazdasági megújulás arra kötelez, hogy erőnket megfeszítve küzdjünk azért, hogy Európának ne csak keresztény múltja, hanem keresztény jövője is legyen. 

Orbán Balázs államtitkár válaszában úgy vélekedett: az EU egy történelmi tapasztalatokra adott innovatív válasz volt, azonban Brüsszel most veszít világpolitikai súlyából, gazdasági teljesítménye csökken, gondolatiságában kiüresedett és politikáját válságkezelési és külpolitikai fiaskók jellemzik. Hangsúlyozta: segíteni kell Európát visszatalálni azokhoz az értékekhez, amelyek sikeressé tették, és kritikussá tenni azokkal az eszmékkel szemben, amelyek ma szabadságot veszélyeztetik.

Orbán Balázs: Segíteni kell Európát visszatalálni azokhoz az értékekhez, amelyek sikeressé tettékForrás: MTI/Illyés Tibor

Adót emelne a baloldal

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára szerint furcsa, hogy a baloldal adócsökkentésről beszél, hiszen amikor kormányon voltak, adót emeltek, sanyargatták az embereket és devizahitelbe kergették őket. Hozzátette:  ez nemcsak a múlt, a baloldal most is ezt akarja csinálni, többkulcsos adót akar bevezetni, növelni akarja a társasági adót. Kitért arra, hogy míg a baloldali kormányok alatt 23 500 forinttal emelkedett a minimálbér, a nemzeti kormány 2010 óta 127 százalékkal, több mint a duplájára emelte a minimálbért. 

"Célegyenesben vagyunk"

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szerint a koronavírus ellen az oltásokkal lehet harcolni, és az oltási versenyben Magyarország nem áll rosszul.  Célegyenesben vagyunk, a beoltottak száma 2,9 millió - mondta. Sikeresnek ítélte a magyar válságkezelést is a GDP-adatokra, illetve a növekedési kilátásokra hivatkozva. Úgy látja, a baloldal nem érti, mi a probléma; élet-halál küzdelem zajlik, és ők a politikai pecsenyéjüket sütögetik.

Az ellenzék továbbra sem vonta vissza az oltásellenes határozati javaslatátForrás: MTI/Bruzák Noémi

Vonják vissza a határozati javaslatot

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányhivatalok is segítik a leginkább kiszolgáltatott emberek regisztrációját, a 60 év felettiek pedig levélben is jelentkezhetnek oltásra. Szerinte turbó fokozatra kapcsolt a cinizmus és képmutatás, amit a baloldal az oltásokkal kapcsolatban művel. Miközben a baloldali politikusok széles körben megkapták az oltást, a nyilvánosságban az oltási program ellen vannak - hangoztatta.

Azt firtatta, hogy a baloldal felmérte-e, mivel járna az, ha nem lenne regisztráció. Szerinte tömegek zúdulnának a háziorvosi rendelőkre. Kitért arra, hogy a baloldal határozati javaslatban tiltotta volna meg a kínai vakcinák használatát, és az orosz oltást is ellenzi, így a baloldal az elmúlt hetekben egymillió vakcinától fosztotta volna meg a magyarokat. Ez nem oltáspártiság, "ez tőről metszett, feketeöves, okleveles, doktori fokozattal ellátott oltásellenesség" - fogalmazott. Szorgalmazva a határozati javaslat visszavonását azt mondta, a járvány közepén az egész baloldal az oltás ellen kampányol.