Bérkoldusok verik át a járókelőket Budapesten

Alvó hajléktalanra dobta meggyújtott tűzijátékot New Yorkban
Vágólapra másolva!
Legalább négy koldusmaffia működhet Budapesten. A hajléktalanokat és a beöltöztetett külföldieket egy kisbusszal viszik be a város különböző helyszíneire, hogy kéregessenek - írja a Bors.
Vágólapra másolva!

A Bors egyik olvasója lett figyelmes a napokban egy, a VIII. kerületben közlekedő román rendszámos furgonra, ami minden reggel megáll egy Diószegi Sámuel utcai ház előtt és felveszi utasait. A rosszul öltözött és koszos társaság mankókkal, tolókocsikkal, olykor kutyákkal és csecsemőkkel a hóna alatt várakozik a beszállásra. Van köztük női ruhába bújt férfi is.

"Mostanában a Nyugati pályaudvar környékén, a Hungárián, ott a kőbányai útnál és a Thökölyn kéregetnek. Ott szoktam látni őket. Kint vannak egész nap úgy este hatig, aztán hozzák vissza őket. Itt van a szállásuk. Van, hogy húszan, huszonöten laknak egy garzonlakásban. Főnökük is van, egy jól szituált idősebb férfi személyében, aki egy Bentley-vel jár ide, hogy beszedje a pénzt" - mondta a Bors olvasója.

A Bors információi szerint

Budapesten legalább négy koldusmaffia dolgozik, ezek tömörítik a kéregetők nagy részét.

A szervezők főként a hajléktalanok köréből toboroznak, de nagy számmal hoznak külföldről is bérkoldusokat, akiket időről időre frissítenek, nehogy túlságosan megszokott legyen az arcuk az aluljárókban.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Ezeket az embereket el is szállásolják, mindennap munkába szállítják és elszámoltatják a napi bevétellel. Ami nem ritkán eléri a 25-30 ezer forintot is, ami egy 5-6 fős csapattal napi 180 ezer forintos bevételt jelenthet a főnöknek. Ezért alaposan ellenőrzik a koldusokat, s könyörtelenül megtorolják, aki saját zsebre dolgozik, és nem adja le a bevételt.

A kéregetésből befolyó pénz csak egy része a bevételeknek, ugyanis az ebben a bizniszben dolgozó „menedzserek" felismerték, hogy

a hajléktalanok igazolványait és adatait felhasználva cégeket lehet alapítani, és csalásokat lehet velük elkövetni.

Budapesten van olyan hajléktalanszálló, ahová 72 cég van bejegyezve, ezeken persze nem lehet behajtani a több száz milliós adósságokat. Van olyan hajléktalan, aki egymaga 114 céget hozott létre, s ezektől több mint ezer másik vállalkozás fogadott be fiktív számlákat, ami három év alatt kétmilliárd forint adóbevételtől fosztotta meg az államot.