Álprofillal különböző termékeket árult interneten egy férfi, amelyeket hiába fizettek ki előre a vevők, azokat soha nem kapták meg. A siklósi rendőrök mindössze két hónap alatt felderítették az ügyet, és elfogták az elkövetőt.

A Siklósi Rendőrkapitányságra december 28-án érkezett a feljelentés egy harkányi lakostól, aki 27 ezer forint értékben rendelt diafilmeket, de az árut nem kapta meg, az eladó pedig elérhetetlenné vált. A rendőrök azonnal megkezdték a nyomozást az ügyben.

Miután lekérdeztük azt a számlaszámot, ahova a sértett utalt, egy londoni székhelyű céghez vezettek a szálak – mondta Anda Balázs főtörzsőrmester, a Siklósi Rendőrkapitányság munkatársa, és kifejtette, hogy ez a pénzügyi vállalkozás e-pénzekkel foglalkozik, és prepaid kártyákat is kibocsát, amely egy elektronikus számla, ami a magyar jogszabályok szerint nem minősül fizetési eszköznek. Úgy működik, hogy valaki létrehoz egy profilt, amihez letéti számla kapcsolódik, ami magyarországi bankszámlával is összeköthető.

"Ha a magyar hatóság utánanéz a számlának, akkor csak egy külföldi érdekeltségű céget talál, a számlatulajdonos adatait nem fogja látni. A nyomozás során sikerült találnom az e-számlához egy magyar szálat. A neve PlayIT Card, ami egy hazánkban is ismert elektronikus fizetési eszköz. Ennek az üzemeltetőjén keresztül vissza lehetett keresni, ki volt az, aki a letéti számlát létrehozta, így a bankszámlakivonatot is azonosítottuk, rajta keresztül pedig a lehetséges elkövetőt"

-tette hozzá Anda Balázs.

Forrás: Police.hu

Kiderült, hogy a gyanúsított több embert is megkárosított, de arra mindig vigyázott, hogy az értékhatár szabálysértésen belül, azaz 50 ezer forint alatt legyen. Ilyen esetekben sokszor nem tesznek feljelentést a károsultak, és csak később derül ki, hogy bizonyos ügyek összefüggnek. Ennél az esetnél szerencsére az is kiderült, hogy melyik dunaújvárosi automatából vett fel pénzt az elkövető, amit a bank kamerája rögzített. A képkockák megerősítették a rendőrök gyanúját.

A bankszámla forgalma alapján eddig 13 sértettet találtunk, akiket meg is hallgattunk. A kicsalt értékek 20-25 ezer forint közötti összegek voltak. Internetes oldalakon a csaló olyan eszközöket, például játékokat, legót és horgászfelszereléseket árult, ami népszerű a vevők körében, és várható volt, hogy azonnal jelentkeznek rá. A termékek fotóit az internetről töltötte le, és abban állapodott meg a vevőkkel, hogy utalás után postai úton elküldi, vagy egy csomagautomatában helyezi el a megvásárolt árucikket. Az utalás után hiába próbálták a sértettek felvenni vele a kapcsolatot, elérhetetlenné vált, és az üzenetekre nem válaszolt

- foglalta össze Takács Olívia rendőr.

A siklósi és a dunaújvárosi rendőrök közösen állították elő a 37 éves A. Attilát március 24-én reggel, majd házkutatást tartottak a lakásán.

A kutatás során bankszámlákhoz tartozó kivonatokra és bankkártyákra, valamint SIM-kártyákra is bukkantunk. A férfi több mobiltelefont is vásárolt az elmúlt hetekben, állítása szerint a családtagjai részére. Megtaláltuk az internetes webáruház regisztrációjához használt telefonkártyát, valamint a prepaid számlához tartozó bankkártyát is. Ezekkel vette le a különböző bankautomatákból a sértettek által elutalt pénzt

- tette hozzá Takács Olívia.

A csalással gyanúsított férfi részletes beismerő vallomást tett. A férfi egyeőre szabadlábon védekezik - írja a Police.hu.