Zajlik a védőoltások beadása, egyre kevesebb új fertőzöttet regisztrálnak - hangzott el az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján. 

Kiss Róbert elmondta, hogy a hatósági házi karantén alól csak PCR-teszt alapján lehet mentesülni. Két alkalommal elvégzett negatív PCR-tesztre van szükség – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a védettségi igazolvány nem ad automatikus felmentést a hatósági karantén alól.  

483 személy nem viselt kedden maszkot – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes elmondta, hogy 477 személy nem viselt maszkot közterületen. Kedden Ibrányban egy kocsma nyitva volt, és ezért fél évre ideiglenesen bezárták a helyet – mondta Kiss Róbert. 211 ember szegte meg a kijárási tilalmat.

Egyre kevesebb az új fertőzött MagyarországonFotó: Csudai Sándor - Origo

Így alakul a járvány lefolyása

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője arról beszélt, hogy hosszú idő után csökkent az aktív fertőzöttek száma. A 14. héten összesen több mint 35 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ez több mint 13 ezerrel kevesebb volt, mint a korábbi héten. Az életkori megoszlás nem változott, így továbbra is a 40-49 éves korosztályban van a legtöbb fertőzött, 

Országos szinten 27 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma, Budapesten például 37 százalékkal estek vissza a számok. 

Az elmúlt héten az új esetek 14 százalékát Budapesten, 13 százalékát Pest megyében azonosították, a legalacsonyabb Zala megyében volt az új fertőzöttek aránya. Budapesten, Komárom-Esztergom és Tolna megyében csökkent a legnagyobb mértékben az új fertőzöttek száma a korábbi héthez képest – mondta Galgóczi. A magyar lakosság átoltottsága a kétszerese az unióénak.

Minden itthoni vakcina hatásos és biztonságos – mondta Galgóczi Ágnes.

Szerdán kapnak sms-t azon óvodai, iskolai dolgozók, akik az elmúlt két hétvégi oltókörben nem tudtak megjelenni. 

Az oltópontokon is folytatódik a vakcinálás a Szputnyik és a Pfizer vakcináival, a háziorvosok pedig AstraZenecát fognak tudni használni. 

Kérdésre azt mondta, hogy bármelyik védőoltást követően bárki megfertőződhet, de töredékére csökken a súlyos lefolyás esélye. A higiéniás szabályokat továbbra is be kell tartania mindenkinek – tette hozzá.