Lezárta a nyomozást a NAV annak a szervezett bűnözői csoportnak az ügyében, amely fiktív számlák felhasználásával több mint negyedmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek.

Raklapok gyártásával, felújításával és kereskedelmével foglalkozott az a nyugat-dunántúli férfi, aki a gyanú szerint fiktív számlákkal csökkentette vállalkozása fizetendő adóját - írja közösségi oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). 

A közleményük szerint a költségszámlákat olyan, strómanok nevére alapított cégektől fogadta be, amelyek tevékenységet nem végeztek. A látszat kedvéért a fiktív számlákon feltüntetett összegeket el is utalta a számlakibocsátók bankszámláira, majd azt készpénzben visszakapta.

Akár tíz évet is kaphatnak

– Munkatársaink még 2018-ban egyszerre tizenhat helyszínen tartottak kutatást, hét főt elfogtak és gyanúsítottként kihallgattak. Az egyik stróman ügyvezetőt éppen az ukrán határ felé sikerült feltartóztatniuk – írják.

A negyedmilliárd forintot meghaladó kár megtérülésére bankszámlákat és ingatlanokat zároltak, készpénzt és nagy értékű járműveket foglaltak le.

Az eljárást a nyugat-dunántúli nyomozók a napokban zárták le, és az ügy több ezer oldalas iratanyagát vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek.

Azt is hozzátették, hogy mivel a költségvetési csalást bűnszövetségben, üzletszerűen követték el büntetésük akár tíz év szabadságvesztés is lehet.