5307 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

koronavírus korona vírus covid covid-19 fertőzés betegség járvány Budapest
vendéglő kávézó
Vágólapra másolva!
5307 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - közölte a kormányzati tájékoztató oldal.
Vágólapra másolva!

Meghalt 256 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő.

9848 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen.

A járvány harmadik hullámának tetőzése érzékelhető, de még most is nagyon sokan fertőződnek meg, ezért a védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása.

Most már bármely regisztráltnál csöröghet az oltásra hívó telefon.

A kormány szerdai ülésének döntéseiről a mai Kormányinfón adnak tájékoztatást.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele a 2,5 millió beoltott volt.

Eszerint

  • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosult,
  • az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva,
  • és átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben. Nyitva lehetnek a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
Illusztráció Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök a szerdai kormányülést követően bejelentette, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor

az újraindítás következő lépcsőfokaként kinyithatnak a vendéglátó teraszok is.

Április 19-én hétfőn kinyithatnak az óvodák, és az alsó tagozatosok is visszatérhetnek az iskolába. A felső tagozatban azonban marad az otthoni, digitális alapú oktatás, a felsős diákok a középiskolásokkal egy időben, május 10-én térhetnek vissza az iskolába.

A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések április 19-ig továbbra is érvényesek.

  • Változatlanok maradnak a maszkviselésre vonatkozó szabályok, a települések belterületén, az utcán és a közterületen továbbra is mindenki köteles maszkot hordani.
  • Mindenki köteles továbbá a közterületen és nyilvános helyen a másik embertől legalább 1,5 méteres távolságot tartani.
  • Szabadidős sporttevékenység – a kijárási tilalmon kívüli időszakban - továbbra is folytatható egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel, azzal a feltétellel, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.
  • A vendéglátó üzletek továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
  • A szállodák és fitnesztermek továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
  • Ugyanígy április 19-ig meghosszabbodik a Magyarország valamennyi schengeni belső határszakaszára ideiglenesen bevezetett határellenőrzési és határőrizeti feladatok hatálya.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta.

A járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat. Már a 4,2 milliót is meghaladja a regisztráltak száma, de még így is sokan vannak, akik nem jelentkeztek. Az időseket különösen kérik, hogy aki még nem tette meg, az regisztráljon a védőoltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon!