A hódmezővásárhelyi kórház fejlesztésének támogatását, a beruházáshoz kapcsolódó közterület-használati díj elengedését kérte Horváth Zoltán (Fidesz-KDNP) képviselő csütörtökön Márki-Zay Péter (a baloldali Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) polgármestertől a hódmezővásárhelyi közgyűlés véleményező ülésén. A baloldali városvezető – aki egyúttal miniszterelnök-jelölt is – azonban azt mondta, hogy az önkormányzat nem tud lemondani a bevételről, tehát másképp fogalmazva: nem hajlandó támogatni a vásárhelyiek számára rendkívül fontos projektet.

A fideszes képviselő közölte, a polgármesteri hivatal 136 millió forintot kér azért, hogy az új bel- és gyermekgyógyászati osztály építésén dolgozó vállalkozás használhasson egy kisebb, kórház melletti közterületet az építkezés ideje alatt. (Megjegyzés: A hódmezővásárhelyi kórházban egy román-magyar Interreg pályázatnak köszönhetően több mint kétmilliárd forintból alakíthatják ki az új gyermek- és belgyógyászati osztályt, illetve korszerű diagnosztikai eszközök érkeznek az intézménybe.)

Horváth Zoltán kifejtette, minden hódmezővásárhelyi és a térségben élő polgár alapvető érdeke, hogy a vásárhelyi kórház fejlődjön, az irreális összeg azonban megakadályozhatja ezt.

A baloldali polgármester, Márki-Zay Péter azonban válaszul erre kijelentette: "abban a helyzetben, amiben most a város van, nem tud lemondani egyes bevételekről".

Márki-Zay PéterForrás: MTI/Balogh Zoltán

A polgármester indokolatlannak tartotta a kérést, és szerinte erkölcsileg sem támogatható az. Szavai szerint a projektre megvan a fedezet, beleértve a közterület-használatért járó díjat is, amelynek olyan funkciója is van, hogy anyagilag érdekeltté tegye a vállalkozásokat abban, minél kevésbé zavarják a város közlekedését.