A magyar átoltottság és az oltási sebesség a duplája az uniós átlagnak - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Menczer Tamás elmondta,  ha a kormány nem vásárolt volna orosz és kínai vakcinát, akkor most az uniós átlag körül lenne Magyarországon is az átoltottság. 

Hozzátette, a kormány hétmillió adag orosz és kínai vakcinát kötött le, azokból mostanáig 2 millió 320 ezer dózis érkezett meg.

Ez azt jelenti, hogy ezekből a teljes mennyiség 3,5 millió ember életét védheti majd meg  - hívta fel a figyelmet.

IllusztrációForrás: MTI/Bús Csaba

Kérdésre elmondta azt is, mind a kínai, mind pedig az orosz vakcinagyártó időben szállítja a védőoltásokat, és a kormány arra számít, hogy ez így lesz a jövőben is.

Egy másik kérdésre kijelentette, mostanra nyilvánvalónak tartja, hogy nemcsak a vírustól, de a magyar baloldaltól is meg kell védeni az embereket. Én nem vagyok nagy véleménnyel a magyar baloldalról, de azt nem gondoltam volna - őszintén szólva -, hogy olyan aljaságra képesek, mint amit most már hónapok óta tesznek: magyar emberek életét kockáztatják, és a magyar életekkel szórakoznak - fogalmazott Menczer Tamás.

Tény - mondta -, hogy az elmúlt napokban hetven olyan cikk jelent meg a baloldali sajtóban, amelyek a kínai vakcinát támadják. Ehhez képest a Sinopharm-vakcinát már több mint 120 millió ember kapta meg világszerte - mutatott rá.